Vučić: Dozvoljeni nivo aflatoksina u mleku biće ponovo 0,05

Vučić je televiziji B92 rekao da ne zna koliki je sada nivo aflatoksina u mleku, ali je rekao da je smanjen i da će uskoro i formalno ponovo biti propisano da ne sme da bude veći od 0,05 mikrograma po litru, što je evropski standard.

Upitan šta se desilo s njegovom najavom iz marta da će Vlada uskoro doneti uredbu po kojoj će dozvoljeni nivo aflatoksina u mleku biti vraćen na 0,05 mikrograma, Vučić je rekao da će Vlada uskoro doneti tu odluku.

"Uskoro će se ponovo podzakonskim aktima smanjiti nivo aflatoksina", rekao je Vučić i naveo da su oni koji su tvrdili da domaće mleko ne valja, kupili stanove po Beču, a poljoprivrednici su zbog te tvrdnje imali gubitke.

Vlada Srbije je 28. februara dozvolila povećanje granice dopuštene koncentracija aflatoksina u mleku sa 0,05 na 0,5 migrograma po litru.

Odluka je doneta pošto je početkom ove godine u regionu, a potom i u Srbiji utvrđen povećan nivo aflatoksina u mleku. Industrija mleka i stočari su pretrpeli gubitke jer nisu mogli da u potpunosti sprovedu pravilnik o nižem dozvoljenom nivou aflatoksina.

Aflatoksini su toksični produkti plesni Aspergillus flavus, u stočnoj hrani, sirovinama i poluproizvodima za proizvodnju ljudske hrane, kao i u žitaricama, kukuruzu, krompiru, voću, orašastom voću i hrani životinjskog porekla, posebno mleku, ako su životinje hranjene buđavom stočnom hranom, čega je zbog suše bilo lane.

Ta plesan može zahvatiti sve procese od uzgoja i žetve, preko skladištenja do prerade, njena pojava uslovljena je geografskim položajem zemlje, agrotehničkim merama i načinom prerade sirovina.

Stručnjaci navode da veća količina aflatoksina oštećuju jetru i druge organe i izaziva čak i rak jetre.

(Izvor: B92, Blic)

Pogledajte još