Slovenački "Slučaj Patria": Janša kriv! Odlazi u zatvor na dve godina

Prema rečima sudije, Barbare Klanšek, doskorašnji slovenački premijer, Janez Janša je primio nagradu, istovremeno kontrolisao proces i bio obavešten o potkupljivanju u slučaju kupovine pomenutih oklopnih vozila za vojsku Slovenije.

Pored Janše, za korupciju u "Slučaju Patria" zbog korupcije su osuđeni i vlasnik posredničke firme, Rotis, Ivan Črnkovič i brigadir Slovenačke vojske, Tone Krkovič.

Pomenuta presuda se, u Sloveniji, čeka već par dana, zbog čega su se danas pred sudom ponovo okupile pristaše Janeza Janše, kao i njegovi protivnici. Zbog toga se očekuje da će danas doći do protestnih šetnji oba tabora.

Sva trojica danas osuđenih negiraju optužbe još od početka suđenja 2011. godine i kazzu da se radi o političkom procesu, posebno jer je predlog optužnice bio tako malo konkretan da im je onemogućio pravo na odbranu.

Zbog korupcije u poslovanju sa finskom Patriom je i u Austriji vođen proces, prilikom čega je zbog korupcije na tri godine zatvora, odnosno dve godine uslovno, Volfgang Ridl. Ridl je osuđen zbog potkupljivanja, utaje poreza i pokušaja prevare, a austrijski sudija je tom prilikom rekla da nema sumnje da su u ovom slučaju i slovenački političari bili potkupljeni.

Svi optuženi od početka procesa izjasnili su se kao nedužni.

U međuvremenu, sud se odlučio za izdvajanje postupka protiv austrijsko-kanadskog biznismena Valtera Volfa, optuženog za posredovanje nezakonitim provizijama "Patrije" i protiv nekadašnjeg poslanika Janšine Slovenačke demokratske stranke (SDS) Franca Zagožena, jer je Volf nedostupan sudu i nalazi se u Kanadi, dok je Zagožen teško bolestan

Pred Okružnim sudom u Ljubljani je nekoliko stotina pristalica i protivnika Janeza Janše među kojima mir održava policija.

Izvor: B92

Pogledajte još