ŠOK PODACI: Devet razloga zašto da prerađenu hranu odmah bacite u đubre

Možda ćete zbog ovih devet razloga sledeći put preskočiti kesicu čipsa ili gumenih bombona...

Prerađena hrana vodi u zavisnost

Brža prerada prerađene hrane stvara veliku nalet dopamina u mozak, neurotransmitera odgovornog za osećaj zadovoljstva. Stoga brzu hranu konzumiramo sve više i češće, a znamo što to donosi - "trovanje" organizma i nakupljanje neželjenih kilograma. A o bolestima da ne govorimo...

Fosfati uništavaju kosti i organe

Osim što hrana "začinjena" fosfatima ima jači ukus i duži rok trajanja, vaš organizam neće očuvati od propadanja. Naprotiv, podstaćiće zdravstvene probleme, ubrzano starenje, propadanje bubrega i slabljenje kostiju...

Sveža hrana je jeftinija

Čest izgovor za konzumiranje brze hrane je da je sveža i zdrava hrana preskupa. Ali, ako je pripremate sami, zdrava porcija koštaće vas manje nego obrađena hrana s aditivima i kojekakvim dodacima.

Prerađena hrana vodi ka hroničnim upalama

Hronične bolesti poput srčanih bolesti, demencije ili neuroloških problema, pa i rak povezani s hroničnim upalama u telu jer se organizam ne može na pravi način rešiti nakupljenih toksina. A hronične upale najčešće su posledica potrošnje prerađene hrane...

Prerađena hrana uništava probavu

Kolači ili ostali prerađeni šećer zapravo su otrov za vašu probavu jer narušavaju prirodni eko sastav uništavajući dobre bakterije te se na taj način povećava rizik od infekcija. Hrana bez dovoljne količine vlakana, vitamina i enzima svakako će poremetiti i najuredniju probavu.

Prerađena hrana loša je za mozak

Zbunjenost, loša koncentracija i problemi s pamćenjem mogu biti povezani s lošom prehranom, isto kao što prirodna hrana utiče na poboljšanje raspoloženja.

Prerađena hrana je genetski modificirana

Često se ona povezuje s oštećenjem tkiva, neplodnošću, gastrointestinalnim poremećajima i rakom. Konzumacija GMO hrane zapravo je unošenje mnogo otrova u organizam koji dovodi do gojenja i kiselosti organizma ali i promene funkcije crevne flore.

Prerađena hrana puna je pesticida

Prema podacima Rodejl Instituta žitarice su "obrađene" s čak 70 vrsta različitih pesticida, ali i hemikalijama koje produžavaju skladištenje.

Prerađena hrana nije hranjiva

Prirodna hrana trune i na njoj rastu gljivice, dok obrađena ostaje gotovo ista bez obzira na starost. Prerađena hrana dobijena je sintetičkim postupcima, a da bi joj se "vratio" prirodan ukus još još se mora dodatno strukturno izmeniti.

Izvor: Večernji list

Pogledajte još