Loša IT bezbednost u Srbiji

Predsednik Društva za informacionu bezbednost Srbije Zoran Živković je istakao je da bi ta strategija zaštite kiber prostora trebalo da bude deo šire strategije nacionalne bezbednosti.

"Nacionalna strategija informacione bezbednosti je potrebna jer je kiber prostor postao važan kao kopno, nebo ili bilo koji drugi resurs"
, rekao je on, ističući da nezaštićen kiber prostor stvara neograničen mogućnosti za razne vrste napada i pretnji.

Živković je istakao da strategija predstavja okvir za donosenje značjnih odluka u zaštiti i borbi protiv kiber napada.

On je istakao da je Srbija osteljivija na kiber napade od drugih zemalja i nephodno je da što pre postane deo evropske CERT (Computer Emergency Response Team) mreže.

"Srbija jedna od pet zemalja u Evropi koja nema nacionalni centar za hitno reagovanje, a sve su šanse da će na kraju ove godine biti i jedina
", rekao je predsednik Društva za informacionu bezbednost Srbije.

Zoran Živković je dodao da bi u taj centar trebalo uključiti kriminalističke, vojne i obaveštajne organe, kao i privatni sektor.

Stručnjak za informacionu bezbednost Slobodan Petrović istakao je da informaciona bezbednost mora postati stalna obaveza vlade i visoko na lestvici prioriteta. On je rekao da je potrebno i revidirati organe bezbednosti kako bi se pratile brze promene u kiber prostoru, ocenjujući i da su mnoga rešenja koja se koriste zastarela i neupotrebljiva.

Skup o informacionoj bezbednosti održan je u Privrednoj komori Srbije, pod pokroviteljstvom Ministarstva za trgovinu i telekomunikacije Srbije.

Izvor: beta

Pogledajte još