Kina: "Velika žuta patka" zabranjena na pretraživačima

Na jednoj kineskoj društvenoj mreži postavljena je izmenjena fotografija čuvenog rada Džefa Videnera na kojoj jedan čovek stoji ispred tenkova na trgu.

Umesto tenkova, na izmenjenoj fotografiji su četiri velike žute patke, koje zapravo predstavljaju gumenu ploveću skulpturu Florentina Hofmana.

Pored “velike žute patke” zabranjeno je pretraživanje pojmova “sutra”, “danas”, “večeras”, “4. jun”, kao i mnoge druge kombinacije koje bi mogle da se odnose na masakr na trgu Tjenjamen.

(old_image)

Porodice žrtava masakra koji se na trgu Tjenanmen dogodio 4. juna 1989. godine ne mogu čak ni da obiđu grobove nastradalih srodnika, jer kineska vlast zabranjuje obeležavanje ovog dana.

Tačan broj žrtava masakra, ali i političkog progona koji je usledio, još uvek je nepoznat, ali se veruje da taj broj uveliko prelazi nekoliko stotina.

Čak je pojačana prismotra 10 istaknutih disidenata koji se bore za ljudska prava u Kini.

U pretrazi ključnih reči na Sina Weibo društvenoj mreži (kineska verzija Tvitera), blokirani su termini poput “Tjenanmen” i “sveća”, pa se borci za ljudska prava mogu oglašavati povodom godišnjice isključivo na Zapadnim mrežama.

Izvor: Novi magazin, DailyMail

Pogledajte još