Upali ste u kolotečinu- Izađite iz nje u par koraka

Možda vam je sada dobro u ovakvom ritmu, ali vrlo je izvesno da ćete kasnije osetiti promene u raspoloženju i zdravstvenom stanju ne budete li u vaše dane uneli nešto novo i drugačije. Sigurnost je lepa, udobnost još lepša, ali samo na kratko.

Mnogo je primera zrelih ljudi (žena u nešto većem procentu), koji sebe doživljavaju kao "zaglavljene", "mrtve", "bez volje" i više ne znaju ni šta žele. Psiholozi i psihijatri imaju pune ruke posla sa klijentima koji su toliko zaglavljeni da više ne vide izlaz. Hejli Hobson se kroz celu svoju karijeru psihologa i savetnika susreće sa ovakvim problemima – spolja gledano udoban, miran i organizovan život, a iznutra tuga, nezadovoljstvo, anksioznost, nemir u kombinaciji sa načetim zdravljem. Kada svoje klijente pita šta žele, veliki broj njih izjavljuje da više ne znaju ni šta žele, ni u kom smeru da nastave život, jer za dalje, u aktuelnom ritmu, više nemaju volje i snage. Njihove oči ispred sebe vide samo maglovit put.

Ako se i vi osećate "zaglavljeno" mnogo će vam značiti saveti Hejli Hobson koja mnogima pomaže da ponovo shvate šta žele i uhvate zalet da bi nastavili dalje.

"Morate želeti promenu. Kada nismo zadovoljni kako nam funkcionišu život i odnosi, to znači da radimo iste stvari koje očigledno nisu odgovarajuće i nama 'ne rade'. Ako želite promenu, morate je i napraviti. Možda, za početak, promenite restoran, put do posla ili, ekstremnije, promenite posao. Da li ste spremni da otkrijete koje su to promene koje treba da uvedete u život?"
, rekla bi vam Hobson.

Postoji nekoliko pitanja koja će vam pomoći da izađete iz začaranog kruga. Budite iskreni, odgovorite i jasno će vam se ukazati vaši glavni problemi, a za njima i rešenja.

1. Probajte da prepoznate gde se ste to zaglavili.

2. Kako to telesno prepoznajete? Kakve promene u telu osećate kada prepoznajete da ste "zaglavljeni"? Gde počinju takvi osećaji?

3. Šta biste voleli ili želeli da bude drugačije?

4. Šta je potrebno da do toga dođete? Da li možda treba da budete iskreni prema sebi ili možda prema drugima?

5. Ispišite sve svoje strahove.

Kada završite sa odgovorima, fokusirajte se na rešenja. Videćete da će vam vaš problem biti sasvim jasan, pa će se zatim i rešenja ukazati. Sledeće što treba da uradite je da nešto i preduzmete. Nemojte čekati momenat kada će vam biti još teže. Kako bi to Hobson rekla: "Pući ćete! Sada nešto uradite i imajte veru u sebe i svoje sposobnosti".

Izvor: B92, SuperŽena

Pogledajte još
Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.