Neverovatno: Helikopter poleteo zahvaljući snazi ljudskog uma (VIDEO)

Ovaj poduhvat su ostvarili američki naučnici sa Univerziteta u Minesoti sa nadom da će uspeti da razviju robote koji bi bili od pomoći osobama sa invaliditetom ili onima koji pate od neuroloških oboljenja.

Prema rečima profesora Bin He, ovo je prvi put da je čovek uspeo da kontroliše let robota samo uz pomoć snage svojih misli.

Petoro ljudi je uspelo da iskontroliše helikopter poznat kao kvadrikopter i da ga nameste da leti u ravnoj liniji.

Oni su stajali ispred ekrana na kome su mogli da posmatraju iz unutrašnjosti helikoptera i odluče u kom pravcu će ga voditi.

Njihov zadatak je bio da zamisle kako korsite svoju levu, desnu ili obe ruke istovremeno, ali ne da to zapravo i rade.

Određeni neuroni u mozgu stvaraju energiju, koju beleži elektroencefalografija (EEG) koja se nalazila na glavi ispitanika, a ona je potom šalje u kompjuter.

Kompjuter obrađuje podatke i pretvara ih u komande koje potom preko WiFi šalje u helikopter i pokreće ga.

Ispitanici su kasnije zamoljeni i da sprovedu helikopter kroz dva kruga.

Naučnici žele da stvore rešenje za one koji su ostali bez čula sluha, vida ili ne mogu da se kreću, gde bi se napravila direktna prečica između mozga i nekog spoljašnjeg uređaja.

"Naš sledeći korak je da pokušamo da korsitimo robotske ruke koristeći moždane talase, sa krajnjim ciljem da razvijemo jedan kompjuter - mozak koji će pomagati pacijentima sa invaliditetom ili neurodegnerativnim bolesatima"
objasnio je profesor He.

Pogledajte još