Brahimi: Bez dogovora o mirovnoj konferenciji o Siriji

0

Na sastanku diplomata u Ženevi nije utvrđen datum za održavanje međunarodne konferencije o Siriji, već odluka da novi pripremni sastanak bude održan 25. juna, saopštio je danas specijalni izaslanik Ujedinjenih nacija za Siriju Lakdar Brahimi.

“Radićemo intenzivno u narednih nekoliko nedelja i ponovo ćemo se sastati u Ženevi 25. juna”, rekao je Brahimi novinarima.

Mirovna konferencija neće biti održana u junu zato što sirijska opozicija, za razliku od vlade, još ne može da odluči o svom učešću kao ni o tome ko će je predstavljati na sastanku, izjavio je zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Genadij Gatilov za ruske novinske agencije u Ženevi.

Zbog toga, rekao je Gatilov, konferencija ne može da se održi u junu jer svetske sile tek treba da se slože po “svim pitanjima vezanim za format budućeg sastanka”.

Gatilov je, takođe, kazao da nema dogovora da li će Asadov regionalni saveznik Iran ili Saudijska Arabija, koja podržava njegove protivnike, biti pozvani na konferenciju.

Ruske, američke i diplomate UN okupili su se u Ženevi radi planiranja konferencije o Siriji, usmerene na okončanje konflikta u kome je, od marta 2011, prema podacima UN, 80.000 ljudi izgubilo život.

Izvor: Tanjug

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.