Jugoslovenska kinoteka slavi rođendan

Tim povodom u Kinoteci će se održati svečanost u okviru koje će biti dodeljena priznanja Jugoslovenske kinoteke za doprinos filmskoj umetnosti – Zlatni pečat i Plaketa Jugoslovenske kinoteke – za doprinos filmskoj umetnosti i za dugogodišnju uspešnu saradnju.

Laureati Zlatnog pečata Jugoslovenske kinoteke su Dragan Nikolić i Gordan Mihić, dok će za doprinos filmskoj umetnosti plakete dobiti Darko Bajić, Dušan Petričić, Nikola Lorencin, Siniša Pavić, Milan Cvetković, Slobodan Jocić, Vera Čukić, Rada Đuričin, Predrag Ejdus, Milan Gutović, Miodrag Krivokapić, Toma Kuruzović, Marko Nikolić, Vlastimir Velisavljević, Milorad Glušica, Milan Spasić, Snežana Ivanović, Vojkan Borisavljević.

Iste večeri premijerno će biti prikazan digitalno restaurisan film „Proslava 1600-godišnjice Milanskog edikta u Nišu 1913. godine“. Ovaj višedecenijski izgubljen film na kome je zabeležena prva velika proslava jednog od najznačajnijih datuma za hrišćanski svet, snimljen je u svečarskim danima od 29. do 31. decembra 1913., kada je sa zakašnjenjem od nekoliko meseci, zbog epidemije kolere koja je izbila posle Drugog balkanskog rata, ova manifestacija održana. Proslave su snimale dve kamere za sada nepoznatih, verovatno domaćih filmskih proizvođača, od kojih je jedna pre nekoliko godina identifikovana u materijalima o kralju Aleksandru Karađorđeviću, koji se čuvaju u Arhivu Jugoslovenske kinoteke, dok je druga pronađena 2008. godine u Austrijskom filmskom arhivu u Beču u fondu Ignjata Rajntalera, koji sadrži veliki deo izgubljenog filmskog blaga srpskih producenata Svetozara Botorića i Đoke Bogdanovića, kao i ruskog snimatelja koji je radio u Srbiji, Samsona Černova.

U planu je da se ovaj filmski dokument koji poseduje i neprocenjivu istorijsku vrednost prikaže i u Nišu, gradu rođenja rimskog cara Konstantina, tvorca Milanskog edikta iz 313. godine, kojim je hrišćanska vera dobila ravnopravan status sa drugim verama u Rimskom carstvu, u okviru proslave 1700-godišnjice od njegovog izdavanja.

J.R.N.

Pogledajte još