Kinoteka: Počinje 15. Festival zapaljivog filma

Festival će trajati do 14. juna i u okviru Festivala biće prikazano više od 30 filmova uz predavanja, koncerte i susrete sa brojnim gostima iz evropskih kinoteka.

Čak dvadeset značajnih evropskih filmskih arhiva je i ovoga puta pristalo da pozajmi kopije filmova za festival, a među dobijenim, mahom restaurisanim kopijama filmskih klasika nalaze se biseri takvih rediteljskih imena kao što su August Blom i Fjodor Ocep, Daglas Sirk i Robert Viljem Pol, Viktor Šestrem i Vaclav Krška, Viktor Turžanski i Herbert Brenon, Klod Otan Lara i Mario Bonar i mnogih drugih koji su režirali preko pedeset filmova stavljenih na program manifestacije.

U skladu sa praksom iz ranijih godina Jugoslovenska kinoteka, odnosno njen Arhiv, su rešili da ove godine u čast stogodišnjice Balkanskih ratova Srbije prikažu novoizrađene digitalizovane kopije filmova iz produkcije pionira naše kinematografije Đoke Bogdanovića, među kojima i famozni „Povratak srpskih pobednika“ iz 1913. godine, koji će se tek sada u punoj veličini i monumentalnosti predstaviti gledalištu i stručnoj javnosti, da bi dobio svoje pravo mesto u srpskoj filmskoj istoriji, a to je mesto najznačajnijeg dokumentarnog filma u Srba sve do pojave beogradskih filmskih preduzeća koja su proizvodila filmove tokom četvrte decenije prošlog veka.

J.R.N.

Pogledajte još