Za Beograd - 550 miliona evra

U Skupštini grada Beograda potpisan je protokol o sprovođenju Nacionalnog investicionog plana na teritoriji srpske prestonice kojim je predviđeno da se u narednih nekoliko godina u saobraćajnu infrastrukturu, stanogradnju i druge projekte uloži blizu 550 miliona evra. 
Posle potpisivanja protokola sa gradonačelnikom Beograda Nenadom Bogdanovićem, srpski ministar finansija Mlađan Dinkić izjavio je da će kreditima od međunarodnih finansijskih organizacija biti obezbeđeno oko 207 miliona evra za narednih godinu i po dana, a iz privatizacionih prihoda u tom periodu biće uplaćeno oko 220 miliona evra. Što se tiče konkretnih projekata, Dinkić je rekao da su oni podeljeni u devet grupa, a najviše sredstava biće izdvojeno za saobraćajnu infrastrukturu, pre svega za gradnju obilaznice oko Beograda koja, kako je dodao, ima nacionalni prioritet. Za ove namene u prvoj fazi biće izdvojeno150 miliona evra. Ministar finansija je najavio da država kreće se izradom projekta mosta preko Dunava kod Vinče. On je, međutim, pojasnio da Nacionalnim investicionim planom nije obuhvaćen most preko špica Ade jer njega gradi Beograd uz pomoć međunarodnog kredita. Takođe je napomenuo da, ukoliko Beograd dobije kredit od japanske vlade za gradnju mosta koji bi bio kilometar i po nizvodno od Pančevačkog, država Srbija će dati sve potrebne garancije. Za stanogradnju će biti izdvojen 161 milion evra, pa će pored dve hiljade stanova koje će izgraditi Beograd, još dve hiljade izgraditi Republika Srbija i to za zaposlene u državnoj upravi i javnim službama. Država će prihvatiti model Beograda kada je u pitanju izgradnja i raspodela ovih stanova, rekao je Dinkić najavljujući i sufinansiranje programa revitalizacije fasada u glavnom gradu, pre svega fasada na zgradama republičkih ustanova.
U planu ulaganja u narednom periodu kada je u pitanju zdravstvo, prioritet će imati rekonstrukcija Kliničkog centra Srbije (80 miliona evra), zatim kupovina opreme za kliničke centre, rekonstrukcija bolnica, kao i izgradnja novih bolnica. Za obrazovanje u Beogradu će, prema Nacionalnom investicionom planu, biti obezbeđeno 13 miliona evra, dok će tek biti utvrđena sredstva za sport, ali se već sada zna da će izgradnja prvog atletskog stadiona u Beogradu i Srbiji koštati 3,5 miliona evra. Za turističke projekte namenjeno je 4,9 miliona evra i to za investicije u iskorišćavanju potencijala Dunava (uređenje Putničkog pristaništa Beograd) i izgradnju žičare sa gondolama Novi Beograd − Ada Ciganlija. Gradonačelnik Beograda Nenad Bogdanović je istakao važnost postizanja dogovora sa Vladom Srbije o planiranim investicijama, pre svega kada su u pitanju poslovi vezani za saobraćajnu infrastrukturu, jer su oni kompatibilni sa onim što se radi ili što je planirao da radi grad Beograd. "Ukoliko se u razumnom roku realizuju svi planovi, grad više neće imati ozbiljnih saobraćajnih problema", rekao je Bogdanović. (“Pregled”)

Pogledajte još