Orhan Pamuk krivi Erdogana za nerede

0

Nobelovac Orhan Pamuk osudio je "represivno ponašanje" vlade turskog premijera Redžepa Tajipa Erdogana, ističući da su one uzrok nemira u zemlji.

U članku objavljenom u internet izdanju dnevnika “Hurijet”, Pamuk je kritikovao vladu u Ankari jer nije konsultovala javnost oko planova za renoviranje parka u Istanbulu, koji su najpre pokrenuli proteste, a zatim se, nakon oštre reakcije policije, pretvorili u antivladine demonstracije.

“Ova neosetljiva politika je nesumnjivo deo sve autoritarnijeg i represivnijeg stava vlade”, istakao je prvi turski pisac koji je dobio Nobelovu nagradu za književnost, preneo je AFP.

Pamuk, autor mnogobrojnih romana o Istanbulu, odao je poštu demonstrantima u ovom gradu, ističući da mu oni ulivaju poverenje i nadu u budućnost.

Protesti u Turskoj počeli su zbog planova vlade da renovira centralni trg i park u Istanbulu, ali su se, nakon što je policija pre šest dana intervenisala suzavcem i vodenim topovima, pretvorili u antivladine proteste kakvi u Turskoj nisu vidjeni 10 godina.

Pamuk je jedan od retkih turskih intelektualaca koji je 2005. godine javno priznao genocid Turske nad Jermenima, zbog čega je čak i krivično gonjen, a kritikovao je i način na koji Ankara postupa sa kurdskom manjinom.

Njegova dela prevedena su na više od 60 jezika.

(Izvor: B92 )

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.