Skupština Organizacije Američkih Država: Cela Južna Amerika glasala za Jeremića

Otvarajući skup, generalni sekretar OAD Hoze Migel Insulza, koji je i član Visokog saveta predsednika GS UN, pozdravio je Jeremića, rekavši da je “cela Latinska Amerika” glasala za njegov izbor za prvog čoveka Generalne skupštine. Jeremiću je ovo bilo šesto učešće na skupštini OAD-a, pri čemu je pet puta govorio kao ministar spoljnih poslova Srbije.

U obraćanju učesnicima skupa, Jeremić je, kao prvi predsednik Generalne skupštine UN koji je to učinio, istakao da je obavljajući tu funkciju stavio veliki naglasak na poboljšanje saradnje OAD i UN i dodao da snažno podržava zemlje članice da iskoriste ogroman potencijal Zapadne hemisfere. On je podsetio i da je, dok je bio šef srpske diplomatije posetio više od 20 zemalja članica OAD, neke i po nekoliko puta.

Smatram da idemo u pravcu demokratizacije međunarodnog sistema. Tokom poslednjih nekoliko godina, sve veći broj uticajnih glasova iz mnogih vlada, naučnih i nevladinih krugova, kao i privatnog sektora govori u prilog velike reorganizacije odnosa među ljudima – dodao je Jeremić.

Jeremić je za 8. jul najavio održavanje javne debate u Generalnoj skupštini UN, čija će tema biti problem društvenih nejednakosti, u čijoj pripremi učestvuje i OAD. Na marginama skupa, predsednik GS UN imao je bilateralne sastanke sa predstavnicima najvažnijih država Latinske Amerike, Brazila, Argentine, Čilea, Ekvadora, Paname i Haitija.

Jeremić je na kraju skupa pozvan da bude specijalni gost na samitu Karipskih država koji se održava ove godine.

Izvor: Tanjug, Blic

Slični članciMore from author

Ostavite komentar

Your email address will not be published.