Pronašli su je: Žena u crvenom ne želi da bude simbol turskih protesta (VIDEO)

Ona je prošlog vikenda snimljena kako mirno stoji u istanbulskom parku Gezi dok je policajac prska suzavcem. Ubrzo je postala inspiracija demonstrantima širom Turske.

Iako su je prozvali "simbolom protesta", ona nije polaskana.

"Muka mi je što me nazivaju simbolom Taksim Gezi Parka", rekla je Čejda za turske medije.

Kako prenosi sajt T24, Sungur je rekla da ostali demonstranti nisu ništa drugačiji od nje, jer su i oni bili na dužnosti i gutali su suzavac i trpili nasilje.

Kada se incident dogodio, Sungur je pokušala da ostane mirna, ali priznaje da je bila izložena nasilju na protestima u Taksim parku.

"Građanin koji brani svoja ljudska prava, radnik koji brani svoja ljudska prava i svaki student koji brani svoja prava je svedok policijskog nasilja koje sam i ja doživela", rekla je ona.

Upečatljiv prizor koji je snimio fotograf Rojtersa Osman Orsal 28. maja, prvog dana protesta, postao je lajt motiv za ženske demonstrante.

Sungur nije samo inspiracija demonstrantima, nego i umetnicima. Fotografija je deljena na društvenim mreža a razni autori su na temelju slike kreirali crtane filmove, karikature, nalepnice i postere.

Protesti u Turskoj počeli su prošle sedmice nakon što je policija upotrebila suzavac da rastera mirne demonstracije protiv planirane gradnje tržnog centra na mestu gde se nalazi park Gezi, na Trgu Taksim, koji predstavlja retku zelenu oazu u Istanbulu.

(Izvor: Oslobođenje via Novi magazin)

Pogledajte još