Plaćamo najveće kamate u Evropi

Građani Srbije plaćaju najveće kamate na kredite u Evropi! Visoke kamate nas prate od samog dolaska stranih banaka i već deceniju samo rastu.

Iako je svetska finansijska kriza pogodila sve zemlje u regionu, kada su u pitanju zajmovi, po svemu sudeći, nas je najviše udarila. Kod nas kamatne stope na kredite odavno su premašile 20 odsto na godišnjem nivou bez obzira na to da li su u evrima ili dinarima, a kod pojedinih vodećih banaka u zemlji su i na nivou od 27 do 30 odsto!

S druge strane, naše komšije Hrvati za iste kredite plaćaju dva i po, pa i tri puta niže kamate, dok su njihove prosečne plate i penzije isto toliko puta veće. Hrvatska je takođe limitirala kamatne stope na kredite, dok se kod nas o tome uopšte ne razmišlja.

Tako na primer, za gotovinski zajam koji je jedan od najtraženijih kod nas, naše komšije plaćaju kamatu od maksimalno 9,77 odsto na pozajmicu u evrima, a u kunama nepun procenat više 10,36 odsto. Za isti takav zajam u Srbiji većina banaka zaračunava od 17 do čak 31 odsto, ako se građanin opredeli za evre, a ako je izabrao dinarsku pozajmicu, onda je kamata od 22 do 28 odsto.

Penzioneri u Hrvatskoj mogu za samo 10 kuna mesečno ili ili za oko 1,2 evra da dobiju paket račun koji obuhvata debitnu katicu, dozvoljeni minus u visini penzije ili do 10.000 kuna ili do 1.200 evra, telefonsko ili internet bankarstvo, SMS info, trajni nalog i osiguranje od nezgode. Penzioneri mogu da koriste i gotovinski kredit do 30.000 kuna na 36 meseci sa kamatom od 8,99 odsto na godišnjem nivou. Naši penzioneri taj isti kredit mogu da uzmu ali sa trostuko većom kamatom.

Bankari tvrde da su kamte u Srbiji i dalje visoke zbog nepovoljnih političkih i ekonomskih kretanja. Pre svega smatraju da smo zemlja sa visokim rizikom, lošim kreditnim rejtingom, prevelikom inflacijom, nestabilnim kursom, ali i time da moraju mnogo novca da rezervišu kod NBS i da imaju visok procenat kredita koje ne mogu da naplate.

Ali ako se uporede nenaplativi krediti u Srbiji i okolnim zemljama i EU mi smo daleko najrevnosnijie platiše.

(Izvor: Večernje novosti via B92)

Pogledajte još