Građani BIH protestuju zbog JMBG

Građanima su podeljene razglednice s fotografijom tromesečne Belmine Ibrišević koja hitno mora na lečenje u inostranstvo, ali je to nemoguće jer ne može da pređe granicu pošto nema JMBG.

Savet ministara BiH juče je pod pritiskom građana doneo privremenu odluku o izdavanju jedinstvenih matičnih brojeva, ali okupljeni građani traže da parlament usvoji konačno rešenje kako bi novorođenčad u BiH mogla da dobiju JMBG.

Po nezvaničnim informacijama, učesnicima protesta je obećano da će u današnji red sednice parlamenta BiH biti uvršćen predlog zakona o JMBG koji će najverovatnije biti usvojen.

Građani, okupljeni pred zgradom parlamenta BiH, traže da Ministarstvo civilnih poslova BiH, po uzoru na zemlje regiona, inicira formiranje državnog solidarnog fonda za lečenje u inostranstvu teško obolelih osoba koji ne mogu dobiti stručnu pomoć u BiH.

Traže i da se ministri i poslanici u oba doma parlamenta do kraja mandata odreknu po 30 odsto svojih mesečnih primanja i da se taj novac uplati u fond solidarnosti za lečenje teško obolelih.

Zatraženo je i da građani okupljeni na protestu budu zaštićeni od prekršajnog postupka zbog kršenja propisa o javnom okupljanju i parkiranju, navodeći da su njihovi motivi i namere u zaštiti osnovnih ljudskih prava iznad domaćih propisa.

Tridesetak ljudi je noć provelo ispred zgrade parlamenta BiH u znak protesta što Savet ministara BiH nije doneo konačan Predlog zakona o JMB već privremeno rešenje o izdavanju JMBG.

Kraj njih su celu noć bili pripadnici obezbeđenja i policija, ali nije bilo incidenata.

Od 12. februara nijedno novorođeno dete u BiH ne može dobiti JMBG, niti može biti upisano u knjigu rođenih zbog presude Ustavnog suda BiH od januara ove godine kojom je van snage stavljen Zakon o matičnom broju BiH.

Problem je nastao pri donošenju novog zakona o tome jer se srpski i bošnjački poslanici nisu složili o registracionim područjima za izdavanje JMBG.

Bošnjački poslanici traže da u jedno registracijsko područje uđu Sarajevo, Istočno Sarajevo i opština Pale - kao pre rata. Srpska strana se tome protivi, tražeći da registraciona područja ne pređu granice entiteta.

Vlada RS ranije je donela uredbu kojom je omogućila dodelu JMBG novorođenčadi u RS.

Izvor: b92

Pogledajte još