Otkriven najstariji fosil primata: Ključna karika u ljudskoj evoluciji (VIDEO)

Ostaci ove životinje pronađeni su u sedimentnoj steni u starom kineskom jezeru, i, po gruboj računici, stari su oko 55 miliona godina. Pored toga, arhicebus predstavlja ključni beočug u lancu istorije ljudske evolucije.

Nedostatak kiseonika na dnu jezera omogućio je da pronađeni uzorak bude dobro očuvan.

“Ne samo da je reč o najstarijem primatu, već se ispostavilo i da nam ovaj ofsil govori da su primati tada već bili evoluirali izvesno vreme. Ovaj je već bio prilično visoko na evolutivnom stablu”, objašnjava Kristofer Bird, koautor studije i paleontolog iz Prirodnjačkog muzeja Karnegi.

Arhicebus se nalazi na grani koja se deli u dva pravca: jedan prema tarzijerima (tzv. avetima), noćnim životinjama krupnih očiju, i drugi prema antropoidima - majmunima, čovekolikim majmunima i ljudima, koji imaju sitnije oči i aktivni su danju.

Ovo je prvi put da smo dobili kompletnu sliku razilaženja ove dve grane.

Ako se uzme u obzir arhicebusova veličina - težak je oko 30-ak grama i dugačak od 17 do 27 centimetara uključujući rep, i njegova bazna evolutivna pozicija, otkriće ide naruku ideji da je zajednički predak tarzijerima i antropoidima bio prilično mali.

Smatra se da su ove dve grane, antropoidi i tarzijeri evolutivno bili povezani neko vreme, a naučnici danas počinju da otkrivaju kada se dogodio razlaz.

Pored toga što nam pomaže da bolje rasvetlimo evoluciju čoveka, stari primat je jedinstven i po svojoj građi. Jedna od njegovih najupečatljivijih karakteristika jesu njegova stopala. Tarzijeri imaju produžene kosti pete, što im omogućava umešnije skakanje. Donji udovi antropoida specijalno su dizajrnirani za hvatanje, dok čovek raspolaže jedinstvenom sposobnošću - da hoda na dve noge.

Da bi osetljivi fosil mogao u potpunosti da se analizira, istraživači su sarađivali sa Evropskim postrojenjem za sinhotronsku radijaciju u Grenoblu, u Francuskoj.

Koristeći jako rendgensko zračenje, Sinhotron je skenirao fosil i izbacio sliku visoke rezolucije. Ta slika je potom prebačena u 3 D verzije, koje treba analizirati i uporediti sa ostalim primatima, kako onih koji danas naseljavaju planetu, tako i onih koji su nestali i pretvoreni u fosile.

“Ovo je neka vrsta hibrida ili mozaika različitih karakteristika koje postoje u različitim životinjama danas, ali nikad zajedno u jednoj. Zbog toga je ovo jedno zaista jedinstveno stvorenje”, kažu naučnici.

Izvor: blic.rs

Pogledajte još