Ikone sv. apostola Pavla

U organizaciji Hrišćanskog kulturnog centra u Galeriji "Progres" sinoć je otvorena izložba ikona i religioznih slika naslovljena Sveti apostol Pavle juče, danas i sutra! ikonopisaca iz Gračanice, Dečana, Gradca i drugih manastira, brojnih profesora i studenata Akademije SPC za umetnost i konzervaciju, i poznatih srpskih ikonopisaca i slikara inspirisana svetim apostolom Pavlom, a sve u okviru proslavljanja 2.000 godina od rođenja i Godine sv. apostola Pavla. 

Na trenutak Galerija "Progres" mogla se razumeti kao mesto gde se u božijoj ljubavi okuplja verujući narod da se raduje lepoti pravoslavne ikone, a ovu njenu lepotu prevazilazi jedino njeno značenje. U likovnom smislu veran tradicionalnim kanonima, ali i savremenom izrazu, pravoslavni ikonopis neguje prave i opšte priznate vrednosti ali i svoj sopstveni put.  Ikonopisanje je sveta umetnost koja se radi sa verom, duhom i ljubavlju. 

Svečanost otvaranja svojim nastupom i pojanjem pravoslavne duhovne muzike uveličao je i ulepšao Vizantijski hor Mojsije Petrović a prikladan recital, posvećen svetom apostolu, piscu 14 poslanica ali i ljubavne poezije kao što je antologijska "Himna ljubavi", izvela je glumica Tanja Bošković. 

Igumanija manastira Gradac, mati Efimija, zahvalila se organizatoru što je došao na ideju da priredi rođendansko slavlje svetom apostolu Pavlu, izložbom na kojoj su predstavljeni radovi slikara i ikonopisaca rađeni sa puno ljubavi koji, baš kao što bi i 2.000 sveća, obeležavaju sreću velikog praznika. 

Izložbu je zvanično otvorio episkop braničevski Ignatije (Midić) uz blagoslov Njegove svetosti patrijarha srpskog Pavla. Poželevši puno zdravlja i svakog uspeha ikonopiscima, a verujućim da žive i slede primer sv. apostola Pavla ili, kako se zvao u početku, Savla, kome se javlja Gospod i obraća mu se čuvenim rečima: "Savle, Savle, zašto me goniš?" Ovaj preobraćenik i veliki borac za hrišćanstvo mogao bi i danas, posle 2.000 godina, biti dobar putokaz kako treba živeti. 

Tokom trajanja izložbe, do 8. juna u Galeriji "Progres" biće organizorana bogoslovska predavanja, filmske projekcije i koncerti duhovne muzike inspirisani žitijama i delom apostola Pavla. 

Ono što sam, između ostalog, naučio na ovoj izložbi a tiče me se direktno, i moram priznati da to nisam nikad dosad čuo je da svetog apostola Pavla u Grčkoj smatraju zaštitnikom novinarstva. Sad bar znam koja mi je strukovna slava i sretan sam što je to baš sveti apostol Pavle. 

Tekst: Dragan Kljajić
Foto: Mirajana Ristić

Pogledajte još