Nikolić i Janukovič razmenili ordenje

Dvojica predsednika su jedan drugom uručila ordenje u Palati Srbije, gde je delegacija Ukrajine započela dvodnevu posetu Srbiji.

Nikolić je Janukoviča odlikovao Ordenom Republike Srbije na lenti za zasluge u razvoju i učvršćivanju miroljubive saradnje i prijateljskih odnosa Srbije i Ukrajine, a Januković Nikolića Ordenom Republike Ukrajine prvog stepena, za lični doprinos razvoju medjudržavnih odnosa.

Ukrajina, kao jedna od najvećih svetskih proizvođača čelika, ima interes da u
državno-privatnom partnerstvu uputi strateškog partnera za Železaru Smederevu
i o tome je danas razgovarano, rekao je predsednik Srbije Tomislav Nikolić, posle razgovora sa predsednikom Ukrajine Viktorom Janukovičem, koji je potvrdio zainteresovanost za Železaru.

Nikolić je, posle sastanka sa Janukovičem, rekao da se razgovori o nalaženju strateškog partnera iz Ukrajine nastavljaju i zavisiće od ekonomskog interesa onoga ko želi da ulaže.

"Ukoliko ukrajinski partner proceni da ne može da posluje pozitivno, Srbija će nastaviti potregu za strataškim partnerom", rekao je on.

Kako je istakao, Železara Smederevo jedna od žila kucavica Srbije i dok se ne pronađe strateški partner za nju i dok ne počne da radi punim kapacitetom zemlja neće moći da je podmirila sve potrebne svojih građana.

Janukovič je istakao da Ukrajina ima iskustvo u javno-privatnom partnerstvu, Železara Smederevo je u rekonstrukciji, potrebne su joj investicije i odluka o tome da li će Ukrajina ulagati biće doneta posle odgovarajuće ekspertize.

"Mi imamo veliki interes za to", istakao je Jankukovič.

On je objasnio da je Ukrajina zainteresovana da ima kontrolni paket akcija ili da se ujedini sa Srbijom kako bi podigla to preduzeće.

"Prema našem mišljenju, to nije velika svota za ulaganje, Železara proizvodi 800.000 tona čelika, a Ukrajina proizvodi 35 miliona tona čelika godišnje", rekao je Janukovič.

"Mi imamo ogromno iskustvo i znamo kako se to radi. Ukrajina ima sirovinske resusre da obezbedi fabriku sirovinama", rekao je Janukovič.

(Izvor: Tanjug, Blic)

Pogledajte još