Prvi Festival ženskog filma od 29. do 31. maja

BEOGRAD, 26. maja 2009. (Beta) - Prvi Festival ženskog filma u Beogradu, na kojem će biti prikazano 13 ostvarenja iz raznih delova sveta čije su autorke i junakinje žene, biće održan od 29. do 31. maja u Domu omladine, najavili su u utorak organizatori.

Festival će ugostiti rediteljke Džoslin Kamak iz Velike Britanije, Linu Manimekalai iz Indije i Terezu Šečer iz SAD, koje će svoje filmove predstaviti i u razgovorima s publikom, kao i na pratećim panel diskusijama, rekla je na konferenciji za novinare umetnička direktorka festivala Čarna Manojlović.

Džoslin Kamak predstaviće film "Zlatno doba", realizovan uz podršku Bi-Bi-Sija, koji govori o tri žene - novinarki, antiratnoj aktivistkinji i kontroverznoj članici Komunističke partije. Ono što ih čini posebnim jeste da su sve tri stare oko 100 godina.

Višestruko nagrađivana indijska autorka Lina Manimekalai u dokumentarcu "Boginje" takođe prati tri žene, koje ruše pravila tradicionalnog indijskog društva, izdržavajući se neobičnim zanimanjima - kao grobarka, ribarka i pogrebna pevačica.

Pogledajte još