Kako se (ne) treba oblačiti u svetu?

U dopisu poslatom svim policijskim stanicama u gradu, vlasti Njujorka podsećaju pripadnike snaga reda da šetnja golih prsa ne predstavlja nikav prekršaj ne samo za muškarce, već ni za žene i da policajci ne treba da kažnjavaju niti privode dame koje će ovog leta šetati nage do struka, već da im priteknu u pomoć ukoliko je to potrebno.

U Njujorku je još 1992. donet zakon kojim je ženama dopušteno da hodaju u toplesu u slučaju velikih vrućina. Malo ko od građana, ali i policajaca, međutim, zna za njegovo postojanje.

Istovremeno, policija u glavnom gradu Kine upozorila je žene da ne nose mini suknje, kratke pantalonice ili drugu provokativnu garderobu u autobusima i metrou, tokom vrućih letnjih meseci, kako bi izbegle seksualna uznemiravanja.

Žene treba takođe da se zaklone kesama ili novinama i sede ili stoje u nižim delovima prevoza, pre nego u podignutim sedištima, kako bi izbegle da budu krišom fotografisane, navedeno je u uputstvu saobraćajnog odeljenja biroa za javnu bezbednost Pekinga, koje je objavio list "Čajna Dejli".

Žene u Pekingu se često žale na pipkanja i druga uznemiravanja u prenatrpanim gradskim autobusima i metrou, a većina autobusa u glavnom gradu nema sigurnosne kamere tako da je vlastima teško da dođu do dokaza o uznemiravanju, dok je najteža kazna za seksualno uznemiravanje 15 dana zatvora.

Sličnu odluku donele su krajem prošle godine i vlasti u Svazilendu, koje su zabranile nošenje mini suknji i farmerki sa plitkim pojasom, smatrajući da takva odeća deluje provokativno i može da navede na silovanje.

Pa ipak, u toj maloj državi na jugu Afrike svake godine hiljade mladih žena, devica obnaženih grudi, defiluju ispred kralja, što je sasvim dozvoljena praksa.

Na drugoj strani sveta, zvaničnici u popularnom odmaralištu Vajldvud u Nju Džersiju razmatraju ovih dana usvajanje propisa kojima bi se posetiocima i stanovnicima ovog grada zabranilo da nose spuštene i široke pantalone u "joga" stilu, a bilo bi obavezno da posle osam sati uveče nose košulje i cipele tokom šetnje, prenosi "Dejli mejl".

Pre tri godine, policajcima i policajkama u Midlends Vestu u Velikoj Britaniji naloženo je da nose "diskretan donji veš", u "primerenoj boji", što je pokrenulo skandalozne glasine o inspekciji.

U Klivlendu je jedan stari zakon zabranjivao ženama da nose kožne cipele, pošto bi im se veš mogao odraziti na dobro izglancanoj površini,dok u Arizoni zatvorenici moraju da nose ružičaste duge gaće kako bi im se oduzelo na muževnosti, navodi francuski list "Ekspres".

Izvor: b92

Pogledajte još