Greška ili čudo: Romi dobili bebu bele puti i plavih očiju

"Odmah da budemo jasni, mi ne želimo nikoga da optužujemo, ali imamo određene sumnje i želimo da ih razjasnimo, jer, kao što vidite, mi smo Romi i tamnije smo puti, a beba koju su nam dali u porodilištu, ima potpuno svetlu kožu, bleda je i plavih očiju. Zato sumnjamo da beba nije greškom zamenjena", kaže Avdija Osmanović, 47-godišnjak iz Splita.

Avdijina 24-godišnja supruga Vera Halilović je 5. maja ove godine u 9.20 sati u splitskom porodilištu carskim rezom rodila devojčicu tešku 4480 grama i dugu 56 centimetara. Dali su joj ime Frančeska.

"Iskreno da vam kažem, ne sećam se sad tačno da li su mi nakon porođaja pokazali bebu i trakicu koju stavljaju na novorođenu decu, ali znam da su je odmah odveli na Neonatologiju i tek sam je nakon dva dana videla dok je još bila u “boksu” u inkubatoru. Tad je imala temperaturu od 39 i primala je antibiotike. Posle toga videla sam je nakon još dva dana kad su me zvali da je dojim", priča Vera koja s Avdijom već ima troipolgodišnju djevojčicu Lauru koja je po njenim rečima prilikom rođenja bila “normalno tamnoputa”.

"Kad sam ušla u prostoriju, krenula sam prema jednoj bebi tamnije puti, mislila sam da je to moja djevojčica, ali me je sestra zaustavila i rekla da to nije moja beba. Kad sam je videla, bilo mi je čudno, ali nisam nikome ništa govorila o tome da se ne bih zaletala", dodaje ona.

Iz splitske bolnice mlada je majka izašla 9. maja, dok je beba zbog nekih komplikacija, puštena šest dana posle.

"Kad mi je beba izlazila doktorka nam je rekla joj je čudno što je beba velika i što nije “naše” boje i to nam je pobudilo dodatne sumnje. Mi samo želimo da znamo da li je naša ili nije, znam da je to najlakše utvrditi DNK analizom, ali mi nemamo novca za to, to je, brate, skupo, odakle nam pare", zabrinut je Alija Osmanović.

U neformalnom razgovoru s nekim porodiljama i radnicima Ginekološko akušerske klinike splitskog KBC-a "Slobodna dalmacija" saznake kako je gotovo nemoguće da je došlo do zamene beba.

"Odmah kad se dete rodi, i njemu i majci stavlja se na ruku silikonska narukvica s brojem i dete se pokaže majci, a ona mora da uporedi svoj broj s brojem narukvice deteta i taj se broj upisuje u dokumente. Može neko namerno zamijeniti, ali ne mogu da verujem da bi to iko učinio", rekla je jedna od medicinskih sestara.

Kolja Poljak, zamenik sanacijskog drektora KBC-a Split naložio je da se slučaj ispita.

"Ispitali smo sve što se događalo na dan njenog porođaja. Uvidom u medicinsku dokumentaciju i očitovanje nadležnih lekara nije utvrđena nikakva greška u postupanju koja bi uzrokovala zamenu beba. A što se tiče DNA analize, ako to neko želi, mora i da plati. Jedino u slučaju da nadležni sud to naloži kao deo veštačenja u sudskom postupku, sud i plaća", rekla je dr. Radman.

Izvor: Slobodna Dalmacija

Pogledajte još