Tromesečna beba dobila JMBG

Fatima je za veb portal "Klix.ba" kazala da još uvek nema "u rukama" matični broj za svoju bebu, ali da su joj rekli da ga je njena ćerka dobila kako bi mogla da bude prebačena na lečenje u Nemačku.

Nekoliko stotina učesnika protesta, koji su se okupili pred sedištem parlamenta i Veća ministara BiH, tražeći hitno rešavanje problema s uvođenjem matičnog broja građana i izdavanjem dokumenata, blokirali su prilaz tim institucijama i sprečili da bilo ko od funkcionera ili službenika napusti zgrade u kojima rade.

Zbog protesta je prekinuta i sednica Zastupničkog doma i to na insistiranje zastupnika iz Republike Srpske koji tvrde kako im je u Sarajevu ugrožena sigurnost. Sedište vlade i parlamenta u međuvremenu su okružile jake policijske snage.

Protestanti, čiji se broj povećao tokom dana, insistiraju da se u parlamentu odmah donese novi zakon o jedinstvenom matičnom broju građana (JMBG) kojim će se ujedno rešiti problem izdavanja dokumenata novorođenoj deci.

Među okupljenima ponovo ima roditelja s bebama čija su prava direktno ugrožena činjenicom da zbog političkih sukoba oko toga kako će izgledati registraciona područja koja će izdavati matični broj, nije rešeno to pitanje.

Veće ministara BiH juče je usvojilo privremenu odluku o JMBG-u, ali učesnici protesta strahuju da će i nakon isteka njenog važenja ponovo nastati isti problemi.

Političke stranke iz RS insistiraju da se u BiH uspostave potpuno nova registraciona područja za izdavanje JMBG-a, koja neće prelaziti međuentitetsku granicu, dok bošnjačke stranke žele da područja ostanu kakva su bila i ranije, bez međuentitetske podele, piše agencija Hina.

Kako prenosi Dnevni avaz, zbog protesta je nastala pauza u zasedanju, a nadležne službe Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH zadužene su da iznađu način kako da zatupnici napuste zgradu državnih institucija koju su blokirali demonstranti.

Ovu inicijativu su, navodno, uputili poslanici iz RS, koji su ranije izrazili bojazan za svoju sigurnost. Poslanik SDA Šemsudin Mehmedović potvrdio je u izjavi za novinare da je prema službama otišao takav zahtev, ali nije precizirao ko ga je uputio.

On je dodao i da, iako satima zaseda prošireni Kolegijum, sednica u stvari nije ni održana, jer joj nisu prisustvovali zastupnici iz RS-a i nije bilo kvoruma za njeno održavanje. Neizvesno je i hoće li i u narednom pokušaju zastupnici iz RS-a doći na sednicu koja je prekinuta još kod utvrđivanja dnevnog reda.

Kako javlja "Avaz", jedna od sekretarica nije poslušala zahteve demonstranata da ne napušta zgradu, pa je u guranju s građanima pri pokušaju da izađe zadobila lakše povrede.

Izvor: Tanjug

Pogledajte još