Đurić: Ispoštovaćemo sporazum do poslednjeg slova

Đurić, koji je i jedan od rukovodilaca beogradskog tima za implementaciju sporazuma, objasnio je da se na sastancima radnih grupa u Briselu i trenutno razgovara o detaljima i tome kako će se proces implementacije dalje odvijati i dodao da je uveren da se, ukoliko Priština ne bude tumačila sprorazum jednostrano, može doći do rešenja.

"Srbija će uraditi tačno ono što je predviđeno planom implementacije, ni manje ni više. Spremni smo da svoj deo dogovora ispoštujemo do poslednjeg slova, ali očekujemo da istovremeno imamo i jasno činjenje sa prištinske strane. Samo to može dovesti do povoljnog rezultata na terenu i političke stabilnosti, koja garantuje opstanak našoj zajednici i ukupan napredak šire društvene zajednice i na jednoj i na drugoj strani"
, kazao je Đurić.

Upitan šta je najpre neophodno ispuniti prema Implementacionom planu, Đurić je naveo da je zakon o amnestiji na Kosovu i Metohiji uslov bez koga se ne može.

"Dakle, Priština je na potezu, ona mora da usvoji zakon o amnestiji i da stvori preduslove da se integracija pravosudnih, policijskih i svih drugih struktura obavi na pravno valjan način u interesu naše strane i svih drugih koji su uključeni u taj proces", kazao je Đurić.

Dodao je da je neophodna i izmena zakonskog okvira koja "nije ni malo jednostavna", ali nije želeo da precizira koje zakone i koliko njih će Beograd morati da promeni, a koje i koliko Priština.

Đurić nije mogao da odgovori ni na pitanje iz kojih oblasti su ti zakoni koje će Srbija morati da menja, ali je rekao da je beogradski tim svoje sugestije u vezi s tim preliminarno ponudio u razgovorima radnih grupa.

"Radne grupe nastavljaju i narednih dana da rade na rešenjima i mislim da će onda situacija biti jasnija", kazao je Đurić.

Govoreći o procesu rada u implementacionim grupama, Đurić je naveo da se često dešava da Priština dođe sa stavovima koji čitav proces vraćaju unazad, da beogradski tim onda nema adekvatan nivo sagovornika, da se postavljaju nerealni zahtevi koji se kose sa sporazumom i poručuje da je tu presudna uloga medijatora, odnosno EU.

"Kada se javi situacija u kojoj su stavovi Prištine potpuno nerealni i do kraja udaljeni od onoga što je dogovoreno, odnosno kad pokušavaju da promene karakter samog sporazuma, onda mi očekujemo da posrednici ukažu drugoj strani šta je suština razgovora", kazao je Đurić.

Prema njegovim rečima, deluje da se Prištini u pojedinim oblastima ne žuri naročito, a po pravilu to su politički osetljive oblasti jer podrazumevaju značajne ustupke, stvaranje srpskih institucija i organa sa jasnim ovlašćenjima.

"Oni ne šalju adekvatne predstavnike sa ovlašćenjima za donošenje političkih odluka i onda tu stvari umeju pomalo da zastanu. Nekada se čini da ti zastoji imaju neku vrstu političkog dirigovanja u pozadini, međutim naš inters jeste da ovo bude nastavljeno u pravcu poštovanja slova i duha sporazuma, pa odgovornost za sve drugo može ležati isključivo na drugoj strani"
, kazao je Đurić.

Izvor: KURIR

Pogledajte još