Tamara Tripić dala ostavku: Ovo nije DS kakvu znamo

Tamara Tripić, Dragan Đilas, Boris Tadić, Dragan Šutanovac (Foto: Beta, Arhiva)
Ona je ostavku poslala članovima Glavnog odbora stranke, ali nije želela da precizira razloge zbog kojih odlazi s te funkcije. "Poslala sam članovima Glavnog odbora svoju ostavku. Oni su me birali i red je da oni prvi saznaju razloge za taj čin", rekla je Tripićeva.

U pismu članovima Glavnog odbora DS, u koje je Tanjug imao uvid, Tripićeva je kao razlog za ostavku navela poslednja dešavanja u stranci, kao i kršenje procedure i zloupotrebu stranke u procesu izbora novog predsednika beogradskog odbora.

"Kada je na sednici Izvršnog odbora protivpravno i bez ikakve sprovedene procedure izbačeno 1.400 članova stranke iz članstva, da bi se tako uticalo na ishod izbora u Beogradu, shvatila sam da više ne mogu svojim ostajanjem na mestu sekretara i člana Predsedništva da dajem legitimitet nečemu što nema nikakve veze sa DS kakvu svi znamo"
, navela je Tripićeva.

I Tamara Tripić kao i članovi izborne komisije tvrde da je 1.400 članova isključeno iz DS-a nekoliko dana pred izbore za šefa beogradskih demokrata. Ti izbori su zakazani za subotu 8. jun i biće održani samo toga dana.

Tripićeva dodaje da je DS i ona sa njom prošla kroz razne faze i probleme, ali da ne pamti "da su se ikada tako otvoreno kršile sve procedure i zloupotrebljavala stranka".

"Dok stranka beleži istorijski loš rezultat u Zemunu, rukovodstvo se ne bavi uzrocima i razlozima izbornog neuspeha, nego kako da dobijemo podobnog predsednika beogradskog odbora", navela je Tripićeva.

Tripićeva je navela i da je novo rukovodstvo stranke, u trenutku kada se DS suočila sa finansijskim problemima koji su pretili da je odvedu u stečaj, kada se stranka našla pod istragom i pritiskom zbog kredita koji je podigla za finansiranje kampanje, pokazalo nezainteresovanost i nespremnost da se ti problemi na dugoročan i održiv način reše.

Ona je dodala da nije dobila odgovore na njena blagovremena upozorenja o stanju finansija i mogućim rešenjima, a što je dovelo do toga da se stranka polako iznutra gasi, da opštinski odbori nemaju sredstva ni za osnovne potrebe, zaposleni ne primaju plate.

"U isto vreme, snosila sam krivičnu i pravnu odgovornost, a da ni na koji način nisam učestvovala u donošenju odluka koje su nas dovde dovele", ukazala je Tripićeva.

U isto vreme, kako je dodala, stranka je pokazala neverovatan nedostatak solidarnosti prema svojim ljudima.

"Članovi i funkcioneri su pod pritiscima, hapšenja su postala svakodnevica, a da stranka nema nikakav odgovor na to. Funkcije unutar stranke postale su jedina tema i dok gubimo izbore na svim stranama, u DS mesecima traje borba za pozicije", navela je Tripićeva i dodala da nije prvi put da je DS u opoziciji, ali da jeste prvi put da se u njoj loše snalazi.

Tripićeva je kazala i da, za razliku od onih koji su u stranku dolazili kada je bila na vlasti i odlazili kada je teško, ostaje u stranci i da nastavlja da se bori za stranku u koju veruje.

"Verujem da je Srbiji i našim biračima potrebna bolja DS i da će toga biti svesni svi koji u njeno ime danas donose odluke i kreiraju politiku", zaključila je Tripićeva.

Tamara Tripić je za sekretara DS izabrana na Izbornoj skupštini DS u novembru 2012. godine.

Jeremić: Tužno je ovo
Bivši član DS Vuk Jeremić reagovao je na ostavku Tamare Tripić i njeno pismo oglasivši se na Tviteru rečima "Tužno je ovo..." uz link ka vesti na sajtu B92.

Pre dva dana su član i zamenik člana Gradske izborne komisije, u ime Dragana Šutanovca, napisali pismo, u koje je B92 imao uvid, a u kome su uputili primedbe na izborni proces u Demokratskoj stranci.

Oni u tom pismu navode da je utvrđen niz nepravilnosti u izbornom postupku na osnovu kojih se sumnja u namere organa za sprovođenje izbora u pogledu ravnopravnosti svih kandidata, zbog čega se traži zaustavljanje izbornog procesa.

U pismu se navodi da je Gradska izborna komisija donela odluku da u biračkim odborima mogu biti imenovani samo članovi koji su upisani u bazu članstva stranke u Beogradu. Izneli su zamerku je da Statut DS i svi opšti akti ne ograničavaju pravo kandidatu da imenuje svoje predstavnike ni po kojem osnovu, pa ni u pogledu njihovog prebivališta.

Članovi Izborne komisije iz Šutanovčevih redova navode i da je četiri dana pre izbora utvrđen prestanak članstva u stranci za ukupno 1.407 članova i to nakon zaključivanja biračkog spiska, a bez odluke Statutarne komisije o njegovom ispravljanju.

Poslednja primedba se odnosi na obavezu Gradskog odbora da svakom članu u Beogradu dostavi materijal u kome su ravnopravno predstavljeni kandidati, ali da je GO dostavio materijal kojim je predstavljen samo jedan kandidat - Balša Božović. Kako se dodaje, članovi gradske organizacije nisu obavešteni ni o adresi biračkog mesta na kojem bi trebalo da glasaju.

Izvor: B92, Tanjug

Pogledajte još