Babić: U toku kontrola svih apoteka u Srbiji

Ističući da je nedavna nestašica lekova bila posledica toga što je državna Apoteka "Beograd" oklevala da raspiše tender, Babić je novinarima rekao da se nada da ova ustanova zbog takvih poteza "neće izgubiti korak sa privatnim sektorom, koji je uvek agresivniji".

Apoteka "Beograd" nije dobijala nove isporuke lekova i medicinskih pomagala od 1. aprila, kad je stupio na snagu Zakon o javnim nabavkama, i u tom periodu je nastupila nestašica većeg broja medikamenata u toj ustanovi.

Babić je podsetio da od sledeće godine počinje centralizovana javna nabavka u zdravstvu, u koju će biti uključena i nabavka lekova u državnim apotekama.

Od 1.470 lekova koji su na raznim listama, Fond će obezbeđivati 160 za potrebe bolnica, a ostalo će apoteke nabavljati same na tenderima, rekao je on i dodao da se od centralizovane javne nabavke u zdravstvu očekuju milionske uštede.

"Tražićemo od apoteka da već sad počnu pripreme za tendere, da bismo na vreme znali kakvi su planovi i potrebe", rekao je Babić.

On je najavio da će Fond tražiti "da sve što se događa u sferi javnih nabavki mora da se nađe na sajtu zdravstvene ustanove", a radi veće javnosti u radu insistiraće i na dnevnom ažuriranju njihovih sajtova. Babić je dodao i da je u toku izrada softvera za liste čekanja, a radi se i na unosu svih podataka, uključujući i kompletne finansijske izveštaje rada.

Izvor: blic.rs

Pogledajte još