Zdravstveni problemi zbog loših brushaltera

Oni kažu da su mnogi osipi, tendinitis, pa čak i problemi sa varenjem uzrokovani grudnjacima koji nisu odabrani u skladu sa građom, naročito ako je reč o velikim grudima.

Smatra se da četiri od pet žena nosi neodgovarajući brushalter, jer prilikom odabira ne uzima u obzir širinu leđa, a precenjuju veličinu korpe.

Lorna Mils, kiropraktičar kaže: “Žene dolaze u moju kliniku redovno zbog krivih leđa, povijenih ramena i slabog varenja zbog pritiska na dijafragmu i to sve zbog nošenja neodgovarajućeg grudnjaka”.

Ona kaže da je jedan od najvećih problema to što obično uzimaju prevelike korpe.

“To znači da su bratele suviše velike, zbog čega ih one skraćuju, a kako bi zadržale grudnjak na mestu, povijaju ramena i vrat, krive kičmu i osećaju stalnu neprijatnost i napetost”, objašnjava Mils.

Tradicionalni brushalteri obično previše stežu ženu oko rebara, zbog čega dolazi do pritiska na dijafragmu, pa čak i sindroma nemirnih creva.

Kako odabrati grudnjak?

Bratele

Ne smeju se usecati, nego udobno prijanjati uz telo.

Ne smeju biti maksimalno skraćene. Trebalo bi da u svakom trenutku možete provući dva prsta ispod bratele na leđima i jedan spreda.

Korpe

Grudi treba da tačno ispune korpu, odnosno da ne “kipe”, niti da između brushaltera i grudi postoji prevelik razmak.

Žice

Grudnjaci sa žicama nisu pogodni za trudnice, jer u drugom stanju grudi rastu. Ipak, ako imate velike grudi, mogu vam odgovarati.

Žice nikad ne treba da štrče. One treba da udobno prijanjaju uz grudni koš. Ako vas previše pritišću i žuljaju, treba vam veći broj grudnjaka.

Ako vam grudi “vire” ispod žica, potrebna vam je manji obim, a veći broj korpe.

Izvor: B92

Pogledajte još