Ivković pozvao Teodosića, bez Kešelja i Tepića na EP

Ivković je pozvao 20 igrača, od čega su šestorica debitanti:
Miloš Teodosić, Stefan Marković, Vasilije Micić, Nemanja Nedović, Bogdan Bogdanović, Danilo Anđušić, Nemanja Bjelica, Nemanja Dangubić, Vladimir Lučić, Vladimir Micov, Novica Veličković, Duško Savanović, Milan Mačvan, Zoran Erceg, Stefan Birčević, Nenad Krstić, Raško Katić, Vladimir Štimac, Đorđe Gagić, Dejan Musli.

Ivković je rekao da je pozivanjem šestorice debitanata, kao i izostavljanjem nekolicine do sada standardnih igrača, želeo da formira ekipu koja će na EP u Sloveniji igrati savremeno i izboriti plasman na SP u Španiji.

""Kriterijum prilikom odabira bila je forma igrača tokom sezone, kao i pouke iz kvalifikacija za Evropsko prvenstvo posle kojih smo došli u šesti šešir i gde je bilo evidentno da u fizičkom smislu zaostajemo za ostalim selekcijama. Od standardnih igrača nisam pozvao Tepića, Rašića, Kešelja i Paunića, imamo šest debitanata, to su izuzetno talentovani igrači, koji mogu da nam omoguće da igramo savremenu košsarku i ispunimo cilj ju Sloveniji, a to je plasman u Španiju", rekao je Ivković na konferenciji za medije u Kući košarke.

On je dodao da je obavio razgovor sa svim igračima o njihovom zdravstvenom stanju i o tome informisao lekarsku komisiju.

"Zato smo odlučili da ranije od ostalih reprezentacija saopštimo spisak, kako bismo imali dovoljno vremena da napravimo analizu i budemo najspremnija selekcija na prvenstvu. Ako postoje igrači koji ne žele da igraju, mi ćemo im to omogućiti. Što se tiče Teodosićeve povrede nemam uvid, obavio sam raszgovore sa ljudima iz CSKA i rekli su mi da on želi da do kraja plej-ofa ostane u Moskvu", objasnio je Ivković.

Selektor Srbije potom je obrazložio zašto na spisku nema Bobana Marjanovića, Igora Rakočevića, Borisa Savovića i Dragana Milosavljevića.

"Marjanović je bio dominantan igrač u našoj ligi i pravio je razliku, razmišljao sam o njemu, ali teško da bi se na Evropskom prvenstvu moglo naći adekvatno mesto za njega. Rakočević je toliko toga dao našoj košarci, ali mislim da je došlo vreme za fizičkog dominantnog novog igrača. Savoviću pravila ne omogućavaju da igra za Srbiju, jer on nema naše košarkaško državljanstvo. Što se tiče Milosavljevića dva puta je pozivan, on je dobar igrač, ali ovaj tim koji sam izabrao je najbolji", konstatovao je Ivković.

Pripreme počinju 8. jula u Beogradu, gde će ekipa trenirati sedam dana, do 15. jula kada odlazi u Sloveniju, gde će ostati sve do 4. avgusta.

Srbija će tokom priprema odigrati 11 utakmica, a najveću proveru imaće protiv Rusije u Beogradskoj areni 12. avgusta.

Evropsko prvenstvo u Sloveniji igra se od 4. do 22. septembra, a Srbija se nalazi u grupi B zajedno sa selekcijama Bosne i Hercegovine, Litvanije, Makedonije, Crne Gore i Letonije.

(Tanjug)

Pogledajte još