fbpx

Vojvodina traži subvencije

Izvršno veće Vojvodine donelo je odluku da se ponovo obrati Vladi Srbije sa zahtevom da poljoprivrednicima obezbedi pet hiljada dinara po hektaru obradive površine. Pokrajinska vlada zaključila je da trenutna cena merkantilne pšenice ovogodišnjeg roda na prodajnoj berzi u Novom Sadu od oko 9,5 dinara za kilogram, odnosno otkupna cena od 8,7 do 9,4 dinara za kilogram, uz smanjene prinose, „teško mogu pokriti troškove proizvodnje“.
„Sa prosečnim prinosom oko 3,4 tone po hektaru naši proizvođači nisu konkurentni na tržištu, jer susedne zemlje podržavaju svoje poljoprivrednike kroz različite nivoe subvencija“, navodi se u saopštenju sa sednice pokrajinske vlade. Dodaje se da se iz tog razloga na tržištu nudi roba sa nižom cenom, koja nije rezultat cene proizvodnje, već subvencija države koja podržava svoje poljoprivredne proizvođače u situaciji kada zbog objektivnih okolnosti ne mogu da izdrže konkurenciju tržišta. Pokrajinska vlada ranije je predložila Vladi Srbije i da za period od šest meseci nakon žetve uvede subvenciju skladištenja pšenice ovogodišnjeg roda. U obrazloženju se navodi da uredba Vlade Srbije o subvenciji od 750 dinara za kilogram, za maksimalno četiri tone po hektaru registrovanim poljoprivrednim proizvođačima i na period od tri meseca, „samo donekle može da reši problem proizvođača koji mogu da čekaju bolju cenu i koji imaju para da ulože u naredni proizvodni ciklus“.
„Subvencioniranje skladištenja na duži rok pomoglo bi proizvođačima da prodaju pšenicu po realnoj ceni. Aktuelna subvencija poljoprivrednim proizvođačima ne znači puno, jer stižu obaveze koje ne mogu da čekaju i koje se moraju platiti“, navodi se u saopštenju. Izvršno veće Vojvodine predložilo je Vladi Srbije i da, najkasnije do kraja avgusta, razreši pitanja koja se odnose na otkup, preuzimanje i isplatu ovogodišnjeg roda kasnih useva, odnosno suncokreta, soje, duvana i drugog industrijskog bilja. Uz to, zatraženo je i da Vlada Srbije što pre oslobodi plaćanja carine poljoprivrednu tehniku koja se ne proizvodi u Srbiji, da uvede stalnu inspekcijsku kontrolu kvaliteta mineralnog đubriva i pripremi propise o sanaciji šteta od elementarnih nepogoda koji će biti primereni specifičnostima poljoprivrede. (“Pregled”)

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.