“Božja kada”: Jezero nepromenjeno već 7.500 godina (VIDEO)

Iako tipični slatkovodni ekosistemi variraju pod uticajem klimatskih promena i čoveka, Plavo jezero na ostrvu Nort Stradbrouk u Kvinslendu 7.500 godina nije pretrpelo gotovo nikakve promene, pokazuje najnovije istraživanje. Voda je toliko čista da su naučnici mogli da vide dno jezera, na dubini od deset metara.

"Ovo kao da je Božja kada. Predivno je. Apsolutno predivno",
izjavio je za “Australijan asošijeted pres” rukovodilac studije Kameron Bar.

Začuđujuće je koliko jezero odoleva promenama. Suša, koja je izazvala isušivanje obližnjih jezera, nije mogla da naudi Plavom jezeru.


"Prema našim saznanjima, ovo je jedino jezero u Australiji koje je u toliko dugom periodu u tolikoj meri sačuvalo stabilnost. Imajući u vidu magnitudu ekoloških promena tokom tog perioda, očekivali smo izvesne promene, tako da smo iznenađeni što ih gotovo uopšte nema", rekao je Bar za Australijsku državnu radio-televiziju ABC.

Naučnici su želeli da utvrde u kojoj meri ekološke promene ugrožavaju ekosisteme i kako su ti sistemi reagovali na takve promene. Oni su prikupili podatke o isparavanju jezera i kvalitetu vode tokom proteklih 117 godina i uporedili istorijske fotografije. Analizirali su fosilni polen i silikatne alge, koje pripadaju porodici fitoplanktona, veoma podložnoj uticaju promene hemijskog sastava vode.

"Plavo jezero je očigledno bilo važno klimatsko “utočište” za slatkovodne organizme u regionu, a danas je u istom stanju kao i pre 7.500 godina", izjavio je Bar.

Prema njegovim rečima, uz odgovarajuće upravljanje, jezero bi moglo da nastavi život bez promena stotinama, a možda i hiljadama godina u budućnosti.

Izvor: blic.rs

Pogledajte još