Pešter i jug najnerazvijeniji

Srbija ima jako veliki disparitet u regionalnom razvoju a Strategija regionalnog razvoja trebalo bi da utiče na rešavanje problema regionalne razvijenosti, izjavio je  predsednik Saveta za regionalni razvoj RS Bajram Omeragić. Omeragić je, na konferenciji za novinare u Vladi Srbije, rekao da je izrada Strategije regionalnog razvoja Srbije poverena republičkom Zavodu za regionalni razvoj Srbije. Strategija je usklađena sa Strategijom privrednog razvoja Srbije od 2006. do 2012. godine, kao i sa još nekim drugim strategijama. Omeragić je naglasio da EU očekuje da Srbija u četvrtom kvartalu predstavi dokument o regionalnom razvoju i dodao da bi kraj projekta Strategije trebalo da bude završen u decembru, nakon čega bi išao na javnu raspravu.
Omeragić je rekao da u Srbiji postoje veoma razvijeni i veoma nerazvijeni regioni, a razlike u regonalnoj ravnomernosti kreću se oko 1:26. Omeragić je istakao da je od ovako velike disproporcije u razvijenosti regiona, opasnija činjenica da se nejednakost sve više povećava. Predsednik Zavoda za regionalni razvoj Srbije Edvard Jakupin izjavio je da se 90 odsto opština u Srbiji prazni, od čega čak 76 odsto intenzivno. 
On je rekao da Strategija regionalnog razvoja Srbije ima četiri cilja. Ciljevi strategije su zaustavljanje depopulacije, decentralizacija opština, smanjenje regionalne disproporcije i disperzija sredstava. Strategijom će biti definisano šta je nerazvijeno, a biće unapređena izgradnja institucija za regionalni razvoj i definisaće se načini konkretnog podsticanja smanjenja nerazvijenosti određenih sredina. Jakupin je rekao da će Strategijom biti određen način finansiranja regiona od strane institucija koje se bave pitanjima nerazvijenosti, a biće usmerena pažnja i na to kako koordinisati sredstva iz različitih fondova prema nerazvijenim regionima. Prema rečima Jakupina, najnerazvijenija područja u Srbiji su Pešter i jug Srbije i na njih će biti usmerena pažnja kroz potprograme razvoja. Jakupin je naglasio da je decentralizacija značajan pomak u razvoju regiona i dodao da je u Srbiji sistem decentralizacije sproveden na deset odsto teritorije, dok je u EU na preko 70 odsto prostora. (“Pregled”)

Pogledajte još