SRAMOTA: Češkim petorkama i super-mami Aleksandri stižu uvrede što su Romi

Četvorica dečaka i jedna devojčica koji su još uvek u bolnici u inkubatoru kao i pre toga četvorke koje su se radjale u Češkoj dobiće pomoć opštine.

Jednokratni dodatak od 8.800 evra i dečiji dodatak od preko 2.000 evra a opština Milovice u kojoj porodica živi obezbedila im je stanarsko pravo u većem opštinskom stanu i odlučila da plaća naredne tri godine još jednu dadilju, pored prve na koju po zakonu porodica petorki ima pravo.

Pomoć su ponudili i obični Česi i preduzeća koja poklone spajaju sa reklamnim kampanjama, kao recimo radnja Danijela u Kolinu koja je bebama poklonila kolica za petorke.

- Pokvarili su mi raspoloženje poslednjih dana. Koliko ljudi umeju da budu odvratni. Nisu pretili samo porodici petorki nego i nama da više nikada neće ništa kod nas da kupe. Najčešći navodni argument je zašto dajete njima a ne nama i da su to sve pare poreskih obveznika - kazala je vlasnica radnje iz Kolina Danijela Caltova.

Glavni češki portali i mediji su nakon nekoliko dana zatvorili diskusije i dodavanje komentara na svojim sajtovima pošto su počele da preovlađuju uvrede, često vulgarne i rasistički vicevi na račun Roma a najčitaniji češki dnevnik "Mlada fronta Dnes" uveo je pravilo odobravanja komenara od strane administratora sajta.

- Muče me ti rasistički komentari. Moja majka je dobila uvredljivo pismo tako da je plakala kada smo razgovarale telefonom - kazala je Aleksandra Kinjova kada su je posetili novinari u bolnici.

Izvor: Beta

Pogledajte još