SRAMOTA: Češkim petorkama i super-mami Aleksandri stižu uvrede što su Romi

Četvorica dečaka i jedna devojčica koji su još uvek u bolnici u inkubatoru kao i pre toga četvorke koje su se radjale u Češkoj dobiće pomoć opštine.

Jednokratni dodatak od 8.800 evra i dečiji dodatak od preko 2.000 evra a opština Milovice u kojoj porodica živi obezbedila im je stanarsko pravo u većem opštinskom stanu i odlučila da plaća naredne tri godine još jednu dadilju, pored prve na koju po zakonu porodica petorki ima pravo.

Pomoć su ponudili i obični Česi i preduzeća koja poklone spajaju sa reklamnim kampanjama, kao recimo radnja Danijela u Kolinu koja je bebama poklonila kolica za petorke.

Pokvarili su mi raspoloženje poslednjih dana. Koliko ljudi umeju da budu odvratni. Nisu pretili samo porodici petorki nego i nama da više nikada neće ništa kod nas da kupe. Najčešći navodni argument je zašto dajete njima a ne nama i da su to sve pare poreskih obveznika – kazala je vlasnica radnje iz Kolina Danijela Caltova.

Glavni češki portali i mediji su nakon nekoliko dana zatvorili diskusije i dodavanje komentara na svojim sajtovima pošto su počele da preovlađuju uvrede, često vulgarne i rasistički vicevi na račun Roma a najčitaniji češki dnevnik “Mlada fronta Dnes” uveo je pravilo odobravanja komenara od strane administratora sajta.

Muče me ti rasistički komentari. Moja majka je dobila uvredljivo pismo tako da je plakala kada smo razgovarale telefonom – kazala je Aleksandra Kinjova kada su je posetili novinari u bolnici.

Izvor: Beta

Slični članciMore from author

Ostavite komentar

Your email address will not be published.