Moguća izgradnja Kanala Morava

Ta delegacija, koja je prethodne dve nedelje u Srbiji prikupila svu tehničku dokumentaciju za taj projekat, obišla desetine ustanova, preduzeća, zavoda i na 30 lokacija se uverila u dobru plovnost Morave, najavila je da će za nekoliko nedelja srpskoj Vladi dostaviti predlog za realizaciju tog velikog projekta.

Ministar prirodnih resursa, rudarstva i prostornog planiranja Milan Bačević rekao je novinarima, posle sastanka sa kineskom delegacijom koja ga je informisala o prikupljenim podacima sa terena, da je sada više optimista nego pre nekoliko meseci da je taj posao moguće realizovati.

"Ovaj projekat je nešto u šta treba verovati i podržati i ima više smisla nego što što bi skeptici priznali", rekao je Bačević.

Ministar je najavio da je planirano da studija izvodljivosti za Kanal Morava bude završena do kraja jula, ali da će možda taj posao biti završen u još kraćem roku ako se prihvati predlog kineskih stručnjaka, koji za sada nije želeo da otkrije.

Bačević je naglasio da na sastanku nije bilo reči o načinu finansiranja kanala i da li će to biti iz kineskog razvojnog fonda za jugoistočnu Evropu vrednog 10 milijardi dolara.

On je ponovio da se država Srbija neće zaduživati za taj projekat, koji će se realizovati i bez zaduživanja, ako strudija izvodljivosti pokaže da je to moguće.

Srbija nema novca za taj projekat, ali postoje i drugi načini da se to uradi, istakao je Bačević i dodao da je još rano govoriti o finansiranju i da prvo treba da se završi prostorni plan posebne namene i da se za to dobije saglasnost lokalnih samouprava, pa tek onda je na državi da obebzedi neophodan novac.

On je precizirao da je taj projekat polifunkcionalan i da bi se izgradnjom kanala Morava ne samo poboljšala plovnost reke, već bi se i stvorili povoljniji uslovi za bavljenje poljoprivredom, turizmom, omogućila izgradnja hidroelektrana i sprečile poplave, ali i migracije stanovniošta iz moravskog sliva.

Bačević je međutim dodao da bi taj posao mogli da uspore određeni infrastrukturni projekti koje je neophodno izmestiti.

Šef kineske delegacije Huang Lin izjavio je da je taj projekat izvodljiv, ali da postoje prepreke koje moraju da se reše, i da će kineski stručnajci, na osnovu prikupljenog materijala, pronaći pravo rešenje.

"Ovo je izuzetno veliki i istorijski važan projekat, koji se dugo planira", naglasio je Lin i najavio da je će sada, kada su prikupili neophodne podatke, ta kineska kompanija Vladi Srbije dati tehnički predlog za realizaciju tog projekta, na koji očekuju saglasnost.

Spremni smo i da korigujemo delove tog predloga, ako zatreba, rekao je Lin i dodao da će se Kanal Morava verovatno realizovati fazno, zbog složenosti posla.

Lin je podsetio da je prethodnih 14 dana sedam inženjera "Čajna Gezhouba Grup Korporejšn" posetila 10-ak institucija u Srbiji, uključujujući institut CIP, Energoprojekt i ostale ustanove, zavode i preduzeća koja imaju potrebnu dokumentaciju za Kanal Morava i da su kompletirali dokumentaciju za izradu tehničkog predloga.

Vršilac dužnosti direktora Republičke agencije za prostorno planiranje Dragan Dunčić preneo je da su građani i seljaci koji žive u slivu Zapadne, Južne i Velike Morave, sa kojima su razgovarali srpski i kineski stručnjaci, izrazili optimizam da će taj kanal biti izgrađen, jer bi Morava na taj način bila "obuzdana" i ne bi plavila poljoprivredno zemljište i odnosila im plodove rada.
On je najavio da se za nekoliko sledećih nedelja očekuje predlog kineske strane koji će biti osnova za izradu prostornog plana posebne namene za taj veliki projekat.

Izvor: Tanjug

Pogledajte još