Pajtić: Situacija s poplavama ozbiljna

Bojan Pajtić je na sednici pokrajinskog Štaba za vanredne situacije novinarima rekao da je proteklih nekoliko godina pokrajina uložila 3,4 milijarde dinara u odbrambene sisteme i da zbog toga ovaj poplavni talas čeka spokojnije nego što to čine u okolinim zemljama.

On je dodao da su predstavnici pokrajinske vlade, Javnog preduzeća "Vode Vojvodine", Vojske Srbije i druge nadležnih institucija na oprezu ukoliko bude elementarne nepogode i podsetio da će, prema prognozama, vodostaj Dunava kod Bezdana 14. juna dostići 720 santimetara što je za 20 santimetara više od zone vanredne odbrane od poplava.

Prema njegovim rečima, zahvaljujući podizanju i obnovi nasipa proteklih godina u Novom Sadu za 80 santimetara, taj niti bilo koji drugi grad uzvodno za sada nizu ugroženi.

On je napomenuo da se za tri do četiri dana u gornjem toku Dunava očekuju obilnije padavine, tako da se maksimalno spremno mora dočekati i još jedan poplavni talas.

"Naš odbrambeni sistem je u dobrom stanju, spreman je za izazove, ali na primerima iz mnogo bogatijih zemalja poput Nemačke i Austrije, videli smo kakve nevolje voda može da donese", rekao je Pajtić i dodao da je ova situacija veliki izazov i da će biti sve učinjeno da se tako nešto ne dogodi u Vojvodini i Srbiji.

Rukovodilac odbrane od poplava u "Vodama Vojvodine" Mirko Galonja napomenuo je da je redovna odbrana od poplava jutros proglašena na Dunavu u sektorima Bačke Palanke i Novog Sada, tako da su te mere na snazi od granice sa Mađarskom do ušća Tise.

Očekuje se, dodao je on i primena mera vanredne odbrane kada vrh poplavnog talasa za oko nedelju dana stigne kod Bezdana.

Galonja je istakao da će ta situacija biti spremno dočekana kako sva područja, branjena nasipima, ne bi bila ugrožena.

"Odbrana od poplava u Vojvodini praktično traje dva i po meseca i u tom periodu su preduzete sve mere radi saniranja najkritičnijih tačaka na odbrambenim linijama tako da je sve u redu , ali ekipe su i dalje na terenu", rekao je Galonja.

On je podsetio da još nema odbrambenih nasipa za zaštitu bolnice u Starom Slankamenu ili drugih naselja neposredno uz obalu Dunava, kao što su delovi Čerevića i Beočina, ali biće preduzete sve potrebne mere da i te lokacije budu zaštićene.

On je dodeo da su jedinice tog sektora spremne da na vreme pruže odgovarajuću pomoć u evakuaciji i sklanjanju imovine iz vikend naselja neposredno uz reku, ako budu ugrožena.

Prema procenama "Voda Vojvodine" troškovi ove odbrane od poplava premašiće 30 miliona dinara tako da bi, kako je rečeno na sednici štaba, pokrajinska vlada bi to trebalo da ima u vidu prilikom rebalansa ovogodišnjeg budžeta.

Izvor: Tanjug

Pogledajte još