KROKODIL: Prvo veče posvećeno kolumnistima

Publici koja 13. juna s početkom u 20 časova dođe u amfiteatru ispred Muzeja istorije Jugoslavije predstaviće se savremeni kolumnisti iz regiona bivše Jugoslavije: Muharem Bazdulj (Bosna i Hercegovina), Ante Tomić (Hrvatska), Teofil Pančić (Srbija), Ljubomir Živkov (Srbija) i Amitz Dulniker (Srbija).

Muharem Bazdulj je pisac, novinar i prevodilac mlađe generacije. Dosad je objavio desetak knjiga, među kojima su zbirke priča „Druga knjiga“ i „Čarolija“ te romani „Sjetva soli“ i „April na Vlašiću“. Novinarstvom se bavi od 1996. godine, pisao je za mnoge medije u regionu i svetu. Trenutno redovno objavljuje u sarajevskom dnevniku „Oslobođenje“ i beogradskom nedeljniku „Vreme“, a izabrane kolumne objavljene su u dve knjige: „Filigranski pločnici“ i „Karlovački mir“.

Ante Tomić je zaposlen kao novinar u „Jutarnjem listu“, a nedeljne kolumne objavljuje u „Jutarnjem listu“ i „Slobodnoj Dalmaciji“. Hrvatsko novinarsko društvo ga je 1996. nagradilo za najbolju reportažu, a 2005. za najbolju kolumnu. Autor knjiga „Čudo u Poskokovoj Dragi" i „Punoglavci" beogradskoj publici se predstavio na prošlogodišnjem Sajmu knjiga.
Po njegovim romanima snimljeni su i filmovi, Hrvoje Hribar ekranizovao je „Što je muškarac bez brkova”, a Rajko Grlić roman „Ništa nas ne smije iznenaditi”, pod naslovom „Karaula”.

Teofil Pančić kolumnista je i kritičar nedeljnika „Vreme”, a od 1999. politički komentator Radija Slobodna Evropa. Kritičke i analitičke tekstove objavljivao je u nizu listova i časopisa iz Srbije i sa ex-YU prostora, kao i u publikacijama iz SAD, Rusije i više evropskih zemalja. Objavio je knjige: „Urbani Bušmani”, „Čuvari bengalske vatre”, „Na hartijskom zadatku”, „Osobeni znaci”, „Famoznih 400 kilometara” i „Karma koma”. Pored niza drugih priznanja, Pančić je u 2010. godini dobio nagradu “Dušan Bogavac” za etiku i hrabrost.

Ljubomir Živkov je pevač, tamburaš i aranžer koji se toliko raščuo kao novinar da je vlastito muzičko tvorčestvo (koje je zapremilo polovinu stoleća) bacio u teški zasenak.

Na samom početku studija marksizma (koje je završio bez problema, bez poleta i bez odlike) odao se muzici, horskoj, u OKUD „Ivo Lola Ribar“. Uprkos turnejama, koncertima, snimanjima i silnim probama potrudio se da kao novinar proradi u „Ekonomskoj politici“, odakle je sa još manje poleta od onog iskazanog na studijama otišao u JNA, a desetak godina kasnije i u Ameriku (Filadelfija) gde će provesti tri godine svirajući ovog puta mahom sa boljima od sebe.

Krajem devedesetih vraća se u Beograd, zapošljava se u „Vremenu“, ali komentare piše i za TV B92, za „Peščanik“, za „Yellow Cab“, za „Blic“, za sajt „Istinomer“, ali i za druge krasne časopise koje je tržište bez ikakove krivnje samog Lj. Živkova ugasilo, “Vreme” mu je izdalo “Groblje slonova”, vedru hroniku takoreći saborne propasti: izabrane kolumne objavljene od 1991. do 2001. – od nevođenih ratova u Hrvatskoj i Bosni, preko vođenog rata (u narodu poznatijeg kao bombardovanje), sve do naših dana.

Milan Kamponeski alias Amitz Dulniker trenutno radi kao glavni i odgovorni urednik portala Nadlanu.com. U slobodno vreme piše blog AmitzDulniker.com koji je tokom 2012. bio najčitaniji blog u regionu. Tokom devedesetih u nekoliko navrata živeo je i radio u Minhenu. Konačno se vraća u Beograd 1998. zbog pretnje bombardovanja Srbije i priključuje se Demokratskoj stranci i Otporu. U Demokratskoj je bio član Izvršnog odbora stranke u dva navrata u periodu 2000 – 2004. 2004 sa Čedomirom Jovanovićem, Branislavom Lečićem, Goranom Petrovićem i Nikolom Samardžićem osniva Liberalno demokratsku frakciju i obavlja posao generalnog sekretara sve do prerastanja iste u LDP 2005. Pisao je kolumne za dnevne listove „Borba“ i „Kurir“. Pisao za više različitih portala u Srbiji, kao što su Tarzanija i Wannabe Magazin.

Specijalni gosti prve večeri KROKODIL-a biće ekipa Njuz.net-a koja će samo za publiku festivala prirediti specijalno izdanje „Dnevnika“, odnosno vesti u ogledalu koje će čitati dvoje voditelja koje nisu želeli da imenuju.

Festival KROKODIL održaće se od 13. do 15. juna u amfiteatru ispred Muzeja istorije Jugoslavije (Botićeva 6), a u slučaju lošeg vremena seli se u unutrašnjost muzeja.

J.R.N.

Pogledajte još