Đukić Dejanović: Neće više slati pacijente kod privatnika

"Zakon o radu daje mogućnost svima, pa i zdravstvenim radnicima da budu angažovani privatno posle radnog vremena. Ali ne može neko da ne nabavi ono što je potrebno za rad u državnoj ustanovi da bi usmeravao pacijente u svoju privatnu ordinaciju. Protiv toga ćemo morati i zakonski da se borimo. Donećemo zakon koji će to isključiti. Tu nam je potrebna i saradnja sa Ministarstvom za rada, jer su to prava iz radnog odnosa. Ministru tog resora sam najavila taj zajednički rad."

Dopunski rad se zloupotrebljava, jer se ide dotle da su načelnici određenih službi ujedno i vlasnici privatnih klinika.

"Potpuno se slažem. Svuda u svetu imamo neke ljude koji mogu biti konsultanti, da pomažu i privatni i državni sektor. Ali zna se ko to može da bude i pod kojim uslovima. Ne može neko da radi posao u privatnom sektoru, a da stvara uslove da u državnom nema materijala. To je korupcija. Imate čestite i poštene ljude koji rade korektno svoj posao, prekovremeno odlaze u privatne ambulante da bi zaradili neki dinar za svoju porodicu. Oni rade svoj posao, ali ne može jedan načelnik koji nabavlja sredstva za rad jednoj organizacionoj jedinici da ta ista sredstva nabavi za svoju privatnu ordinaciju, a ne za državnu. To je pravi primer korupcije i sukoba interesa."

Dug smanjeni na pet milijardi

„Dugovi zdravstva više nisu naš problem jer su pretvoreni u javni dug. Bilo je reči da je dug 16 milijardi dinara, pa 13 milijardi, a na kraju smo došli na pet milijardi. Onog momenta kada smo tražili dokumentaciju da bismo sve to sredili, shvatili smo da dugovi nisu toliko veliki, kako je rečeno. Zbog čega je to tako rečeno, treba pitati finansijske inspektore“, kaže ministarka.


Da li će uskoro biti sređene liste čekanja, a pogotovu u oftalmologiji, gde pacijenti čekaju godinama?


"Nema ni jedan jedini razloga da se sledeće godine potpuno ne eliminišu liste čekanja. Identifikovali smo problem. Ima dovoljno oftalmologa u celoj Srbiji, kao i sočiva. Nisu bili nabavljeni neki delovi uz sočiva koji su potrebni za operaciju."

Zbog toga su pacijenti morali da idu privatno, a oni koji nisu mogli da plate stavljani su na listu čekanja.


Da li će zbog finansijske situacije biti smanjivane plate zdravstvenim radnicima?


"Jasno je sasvim da država ne može drugačije da se stabilizuje nego da se rashodi smanje, a prihodi povećaju. Ti rashodi ne mogu da se smanje tako što će se i plate zdravstvenim radnicima smanjiti, koje su inače na granici egzistencije. "

Izvor: BLIC

Pogledajte još