Dogovor vladajuće koalicije za spas ekonomije

Na konsultacijama vladajuće koalicije o antikriznim merama dogovorene su brojne aktivnosti za oporavak srpske privrede, ali i mere za znatno smanjenje rashodne strane budžeta, saopšteno je večeras po završetku sastanka održanog u vili Bokeljka, uz napomenu da teret smanjenja fiskalnog deficita neće biti na najsiromašnijim građanima.

Uz napomenu da će svi detalji programa ekonomskih mera biti usaglašeni tokom sledeće nedelje, u saopštenju je navedeno da je Vlada Srbije odlučna da sačuva stabilnost finansijskog sistema i da svoje aktivnosti usmeri na povećanje privredne aktivnosti i životnog standarda.

Predstavnici svih političkih stranaka vladajuće koalicije su razgovarali o načinima prevazilaženja ekonomske krize u kojoj se Srbija našla zbog, kako je napomenuto, neodgovornog i rasipničkog ponašanja prethodnih vlasti.

U saopštenju se navodi da je Vlada Srbije odlučna da sačuva stabilnost finansijskog sistema i da svoje aktivnosti usmeri na povećanje privredne aktivnosti i životnog standarda i da su na sastanku dogovorene brojne aktivnosti za oporavak srpske privrede, ali i mere za znatno smanjenje rashodne strane budžeta.

Srpska vlada je odlučna da smanji fiskalni deficit u odnosu na 2012. godinu, ali da taj teret ne bude na najsiromašnijim građanima, navedeno je u saopštenju.

"Vlada i njeni ministri planiraju značajne mere uštede u javnom sektoru, pri čemu je uz te aktivnosti neophodno započeti i suštinsku reformu državne uprave i javnih preduzeća, kao i okončati proces restrukturiranja bivših društvenih preduzeća", saopšteno je posle sastanka, uz napomenu da će svi detalji programa ekonomskih mera biti usaglašeni sledeće nedelje.

Sastanak čelnika Vlade o ekonomskoj situaciji i smanjenju deficita državnog budžeta završen je nešto posle 21 sat, a posle sastanka nije bilo izjava za medije.

Izvor: b92

Pogledajte još