Ko je bio Bata Kan Kan: Kontroverzna transformacija od Buturović do Butorović

Ljubitelj lakovane i drečave garderobe i obuće, novosadski biznismen sa "juriš” frizurom, kako Ratka Butorovića - Batu Kan Kana opisuje Dušan Telesković za "Politiku", svojevremeno je čak bio i u zatvoru zbog nameštanja rezultata na jednoj fudbalskoj utakmici. Saznalo se da je sudijama trebalo da isplati 4.000 evra, koje je, u slengu, zvao "četiri kila pečenja”.

SAZNAJTE: Bata Kan Kan pronađen mrtav u novosadskom hotelu "Park"

Čovek sa nadimkom čuvenog plesa iz još čuvenijeg pariskog noćnog kluba "Mulen ruž”, Ratko Butorović, poznatiji kao Bata Kan Kan, počeo je svoju karijeru punom kontroverzi još pre tridesetak godina tako što je radio kao telohranitelj u Beču. Tu se navodno intenzivno družio sa Đorđem Božovićem Giškom, ubijenim komandantom Srpske garde.

Sredinom osamdesetih vratio se u Srbiju. Saznalo se da je promenio prezime, upravo po povratku sa "školovanja na životnom univerzitetu”, kako takveo sobe zovu svoj boravak u inostranstvu, koji obiluje mnoštvom sumnjivih priča i indicija.

Umesto Buturović, postao je Butorović. Na taj korak se navodno odlučio pošto pod pravim prezimenom nije mogao da računa na gostoprimstvo u Nemačkoj, Austriji i još nekim zemljama zapadne Evrope. U Novom Sadu se tvrdi da ni sa promenjenim prezimenom nije putovao na zapad čak i kada su pregovori oko transfera igrača sa stranim klubovima ugovarani na višemilionske sume.

Navodno, putovao je samo u Grčku, gde je, opet navodno, imao vlasničkog udela u poznatom košarkaškom klubu PAOK iz Soluna. Tih osamdesetih, postao je jedan od "prvih privatnih biznismena u Jugoslaviji”, tako što je otvorio dragstor "Kan-kan”.

Poznat je široj javnosti kao vlasnik nekoliko prestižnih hotela, ali i kao čelnik više sportskih klubova u Srbiji i Crnoj Gori. Živi u velelepnoj vili sa bazenom, koja je nekog podsetila na kuću u kojoj je živeo Toni Montana (koga je glumio Al Paćino), u čuvenom filmu "Lice sa ožiljkom”, pisao je 2008. u svom "Portretu bez rama" Telesković.

Kada je kupio novosadski hotel "Park”, Kan Kan je tvrdio da će ovaj hotel postati toliko dobar da će „Hajat” u odnosu na njega biti "najobičnija nula”. Najavio je da će ga obnoviti vrlo brzo i da će na njegovo otvaranje doći najmanje tri svetske zvezde – Dženifer Lopez, Anabela i Riki Martin.

Svojevremeno je u javnosti spominjan kao uspešan biznismen, ali njegovo ime se učestalo spominjalo i u kontekstu raznih kriminalnih radnji, ali i njegovih modnih izbora.

POGLEDAJ: Svi neverovatni modni izbori Bate Kan Kana

Kako "Politika" podseća, svojevremeno je o Butorović procurelo da je jedan od "ključnih ljudi” u nezakonitim radnjama vezanim za fudbal, da bi se kasnije doveo u vezu sa aferom "Bedem”, kada je porušen zaštitni zid Petrovaradinske tvrđave, nedaleko od njegovog ekskluzivnog hotela "Leopold Prvi”. Pričalo se da je bedem na ovom istorijskom spomeniku kulture, srušen samo da bi gosti "Leopolda Prvog” imali lepši pogled na Dunav, piše Telesković za "Politiku".

Kan Kan je pominjan u medijima i povodom požara u kojem je uništen atraktivni hotel "Putnik”, u najstrožem centru grada, jer je predsedniku FK Vojvodina cilj (posle kupovine, odnosno zakupa najluksuznijih novosadskih hotela "Park” i "Leopold Prvi”) bio upravo kupovina "Putnika”.

Rođen u Nikšiću, blizak prijatelj Brane Mićunovića, koga u medijima označavaju kao nezvaničnog kralja crnogorskog podzemlja i srpskog fudbala, Kankan slovi i kao brat od ujaka bivšeg i budućeg crnogorskog premijera Mila Đukanovića.Na Kankana je do sada dva puta pokušan atentat.

Izvor: Politika, RTV Vojvodina

Pogledajte još