Zašto je elektronska pošta loša za vas?

0

Primanje, čitanje i slanje mejlova, naročito kada te radnje prekidaju ranije započeti posao, povećava stres kod ljudi, pokazala je najnovija britanska studija.

Tim istraživača sa Univerziteta „Loughborough“ uskoro će objaviti rezultate opširne studije o tome kako radnje na poslu utiču na naše zdravlje. Deo rezultata pre objavljivanja na uvid je imao magazin „Time“, koji prenosi najzanimljivije zaključke u vezi sa elektronskom poštom.

Naučnici su posmatrali zaposlene u trideset državnih preduzeća, prateći njihove obaveze i zadatke uporedo sa njihovim zdravstvenim stanjem.

Uočeno je da je čak 83 posto zaposlenih izloženo povećanom stresu sa svakim dobijanjem novog mejla, naročito ukoliko oni iziskuju odgovore.

Primanje, čitanje i slanje mejlova direktno utiče na porast brzine pulsa, povećanje krvnog pritiska i veće lučenje kortisola, hormona stresa.

Kao jedno od mogućih rešenja, autor studije profesor Tom Džekson navodi bolju organizaciju elektronske pošte.

„Mozak može da obavlja u jednom trenutku od osam do dvanaest zadataka, i u slučaju da se iznova suočavate sa novim obavezama, trebalo bi sredite već jednom sve ono što vas zatrpava“
, navodi profesor Džekson.

Celokupni rezultati studije biće objavljeni do kraja meseca, a profesor Džekson najavljuje još zanimljivih otkrića.

Izvor: b92.rs

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.