Neverovatno: Mladić iz Tuzle govori 56 jezika (VIDEO)

Ovaj, po svemu poseban, mladić trenutno živi i radi u glavnom gradu Austrije, Beču, gde vodi pravne poslove u jednoj građevinskoj kompaniji.

Za vreme rata u Tuzli je sretao vojnike iz UNPROFOR-a iz Švedske, Pakistana, Norveške i iz radoznalosti, "pokupio“ nekoliko reči na švedskom, urdu i norveškom.

Jezike je najviše učio kroz situacije asimilacije, a jedini kojeg je učio na kursu bio je znakovni jezik .Rano je počeo da čita i piše, pisao je s desna na levo. Roditelji su u ogledalu čitali ono što je on napisao, a i danas beleške na sastancima vodi na hebrejskom ili arapskom jeziku.

Odlično govori 12 jezika, toliko da se može služiti svim stručnim terminima, a razgovora na još 56 jezika sveta.

"Po nekoj mojoj definiciji, jezik govorim tečno onda kada mogu da ostvarim samostalnu svakodnevnu komunikaciju, poput one koju imate kad sedite s nekim u autobusu. Jezike koje duže govorim i s kojima se duže družim, poput engleskog, italijanskog, portugalskog, turskog, jesu jezici koje govorim dosta dobro“, rekao je Muhamed.

On je rekao da ga ljudi tokom njegovih čestih poseta Grčkoj pitaju da li je on zapravo Grk jer ima akcenat kao da se rodio u Atini. Širom sveta govori se oko 7.000 jezika, a Muhamed u šali kaže kako ga prijatelji "zezaju" da poznaje "samo" 73 od toliko jezika u "Božjoj bašti".

On, kako je rekao, jezike ne broji niti ih organizovano uči.Nivo komunikacije koju može ostvariti na tatarskom, naprimer, nije jednak onom koju vodi na maternjem, bosanskom ili na engleskom, turskom, nemačkom, italijanskom...

Ali, sve jezike govori dovoljno dobro da poznaje osnove gramatike i fonetike, a na ukupno 56 jezika može ostvariti komunikaciju o osnovnim temama.

Izvor: kurir.rs

Pogledajte još