"Mare i Kate žene se, da znate!": Split prajd u mirnoj atmosferi (VIDEO)

0

Treći po redu Split Pride (Prajd) koji je pod motom "potpuna ravnopravnost" održan u Splitu s oko 500 učesnika među kojima su bili gradonačelnik Ivo Baldasar, ministarka spoljnih poslova Vesna Pusić i ministar uprave Arsen Bauk, prošao je bez ikakvih incidenata.

Za razliku od prvog splitskog prajda koji je obeležen vređanjem i napadima na učesnike, lanjski i naročito ovogodišnji skup u organizaciji udruženja Iskorak i Kontra iz Zagreba i Rišpet iz Splita prošao je bez ikakvih incidenata i intervencija policije koja je u velikom broju, iako manjem nego lane, obezbeđivala skup.

Nakon što su prošli centrom grada, učesnicima skupa na Rivi (obali) su se obratili gradonačelnik Ivo Baldasar i njegov zamenik Goran Kovačević.

“Ovo su ljudska prava i ne možemo ih negirati. LGBT zajednica je deo ljudske zajednice”, rekao je Baldasar, dodavši da su i Splićani normalni ljudi.

“Split je jednom pogrešio, ali to je sada ispravio”, rekao je on.


Gradonačenik Splita Ivo Baldasar Foto: Beta

Šefovi udruženja Iskorak i Kontra Edi Bulić i Sanja Juras naglasili su značenje učešća gostiju iz okolnih zemalja i naglasili da “ljudska prava ne mogu čekati”.

“Tražimo pravo na brak i vanbračnu zajednicu i zaštitu naših porodičnih života bez segregacije i diskriminacije”, rekla je Juras.

Ona je političarima poručila da učešće u povorci ponosa nije dovoljno, već treba preduzeti konkretne korake, od stvaranja zakonske ravnopravnosti istopolnih zajednica do uvođenja nacionalnog programa za suzbijanje diskriminacije, što je sa svoje strane naglasio i Bulić.


Oko 500 učesnika bilo na današnjem Prajdu Foto: Beta
Ministarka Pusić koja već 10-ak godina učestvuje u povorkama ponosa u Zagrebu, a onda i u Splitu rekla je novinarima da je današnji skup “proslava građanskih sloboda, prava, ali i proslava ograničenja dokle država sme ići u privatnu sferu”.

Ministar Bauk najavio je donošenje zakona koji će po pravima, od nasleđivanja do uzdržavanja, izjednačiti heteroseksualne i homoseksualne bračne zajednice , osim dela koji se tiče usvajanja dece.

Baldasar je najavio i da će gradske vlasti obezbediti jedan od gradskih prostora za LGBT centar, jednako kao i za svako drugo udruženje i podržao zahtev za izjednačavanje prava istopolnih zajednica s pravima heteroseksualnih, kao i prava dece tih ljudi.

“Njihova diskriminacija bila bi početak rasizma i samo korak do konclogora”, rekao je.
Učesnici su nosili transparente među kojima su “Mare i Kate žene se, da znate!” ili “Neka cili svit zna da se vole Hvaranina dva”.

Protivnici povorke proveli su miran bojkot skupa.
Udruženje “Urbana desnica” pozvalo je građane da isprazne centar grada i subotnje poslepodne u porodičnoj atmosferi provedu na plažama Žnjan ili Trstenik.

(Izvor: Tanjug)

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.