Internet buvljak: Fejsbuk - novi raj za falsifikovanu robu

U poslednjh pet godina trgovina putem interneta i sve jednostavnije pravljenje sajtova omogućili su pravu eksploziju prodaje odeće i obuće na ovaj način, zbog čega proizvođači gube zaradu, a kupci često dobiju "mačka u džaku“.

Falsifikovana roba već se godinama slobodno nudi u kineskim radnjama, ali i u ekskluzivnim buticima. Broj ilegalnih prodavaca na ulicama znatno je smanjen, a količina zaplenjene falsifikovane robe je povećana, tvrde u Tržišnoj inspekciji. Ilegalna prodaja preselila se, međutim, na internet.

Takva roba se ne oporezuje, pa država gubi novac od poreza, zbog nelojalne konkurencije zatvaraju se legalne radnje, a kvalitet i zdravstvenu ispravnost proizvoda koji se prodaju na ovaj način niko ne kontroliše. Udruženja potrošača kažu da su svakodnevno pretrpani komentarima i žalbama na nekvalitetnu robu koja se prodaje na raznim internet sajtovima. A prodaje se sve - od kozmetike i parfema preko obuće i odeće, do satova i nakita.

- Svi koji prodaju falsifikate na internetu moraju da se skrivaju kao da je prodaju na ulici. Zato na Fejsbuku otvaraju više različitih naloga preko kojih reklamiraju odeću, obuću, parfeme. Zatim, robu prodaju preko različitih kurirskih službi kako bi prikrili stvarnu količinu prodate robe i novac primaju u gotovini nakon svake isporučene pošiljke - objašnjava Nikola M., koji je dugo zarađivao na ovaj način.

Ova roba se na sajtovima reklamira kao original, pa se mnogi iznenade kada im se original patike poznate sportske marke raspadnu posle dva meseca ili kada shvate da parfem koji su kupili traje kraće od najjeftinije toaletne vode. Tu dolazi i do glavnog problema pošto za robu kupljenu na ovaj način ne postoji mogućnost podnošenja žalbe, zamene ili povraćaja novca.

Falsifikovana roba mahom se pravi u Kini, Južnoj Koreji, Tajvanu, odakle se potom transportuje na Bliski istok gde se pakuje u ambalažu koja je identična originalnoj i potom se distribuira na naše tržište.

Izvor: G. Avalić za "24 sata"

Pogledajte još