Zašto dolazi do razvoda: 6 grešaka u braku koje moraju da se izbegnu

1. UVERENI STE DA ĆE VAM JEDINO PRIJATELJI REŠITI BRAČNE PROBLEME

Istraživanja pokazuju da su prijatelji, slušajući o problemima svojih prijatelja, više uzmenireni nego kada sami dožive neku neprijatnu situaciju. Ipak, to saosećanje koliko god da prija u određenim trenucima, može da ima kontra efekte. Razlog tome je što između žena i muškaraca postoje velike razlike u načinu razmišljanja, pa vaše prijateljice verovatno neće imati dovoljno razumevanja za postupke vašeg supruga. Dok slušate kako ga okrivljuju, vi ćete mu još više zanemariti greške.

Rešenje: bolje je da o svojim bračnim problemima popričate sa terapeutom koji predstavlja neutralnu stranu u bračnom sukobu. To ne znači da su prijatelji suvišni, ali njihova emotivna povezanost sa vašim problemima može da vas nevede na pogrešne zaključke.

2. SMATRATE DA ĆE OBIČAN RAZGOVOR SA MUŽEM SPREČITI RAZMIRICE

Žene često misle da će nakon razgovora sa suprugom on uvideti kako njegovi postupci deluju na njih. Međutim, dešava se sledeće. One pričaju i pričaju, ali ih druga strana ne razume. Zatim pomisle da treba da ponove sve i da govore glasnije, a muškarac se u tim situacijama oseća kao kućni ljubimac, posebno ako mu nije najjasnije šta je zapravo problem. Koliko su razlike između polova dominatne, pokazuje i to da čak i ljubazan govor žena može da muškarcima izgleda kao manipulativan govor sa misterioznim namerama. Dame najčešće ne mogu da shvate kako ih njihovi muževi posle jednog razgovora ne razumeju i kako ne menjaju svoje ponašanje.

(old_image)


Rešenje: naučite se veštinama komunikacije , posebno obratite pažnju na to kako sa muškarcima treba da se razgovora i kakve su sklonosti vašeg supruga u komuniciranju. I obavezno radite što više zabavnih stvari zajedno.

3. VERUJTE DA ĆETE BITI SREĆNIJE AKO SE VAŠ SUPRUG PROMENI
Veliki broj žena smatra da njihova sreća zavisi od pozitivnih promena njihovih muževa. Iako i pripadnice lepšeg pola od preokreta na bolje mogu da imaju koristi, istraživanja su dokazala da su srećnije one žene koje su usmerene na promenu svojih ličnosti, a ne na promene svojih supružnika.

Rešenje: fokusirajte se na ono u čemu ste najbolje. Čitajte o umetnosti ili novim naučnim otkrićima, upišite neki novi kurs. Nova iskustva učiniće vas zadovoljnijim.

4. ŽIVITE ODVOJEN ŽIVOT OD SVOG PARTNERA
Dobar brak podrazumeva rad supružnika na ostvarenju zajedničkih ciljeva. Važno je da sa svojim partnerom provodite dosta zajedničkog vremena. U suprtonom, krećete se po klizavom terenu da se udaljite jedan od drugog. Često se dešava da bračni parovi nakon osamostaljivanja njihove dece shvate da više ne pozanju jedan drugog.

Rešenje: uvek znajte šta je važno za vašeg muža i jasno mu recite šta vi želite.

5. OBRAĆATE PAŽNJU SAMO NA NAEGATVINE SOOBINE PARTNERA
Jedan od najgorih bračnih scenarija je da drugu stranu posmatrate samo kroz negativnu prizmu i da u svakoj situaciji očekujete najgore. Ukoliko imate negativan stav prema partneru, uočićete samo negativnu stranu njegovih postupaka.

(old_image)

Rešenje: uravnotežen stav i pozitivno posmatranje stvari poboljšaće vaš bračni odnos. Ponekad drugu stranu gledajte i kroz ružičaste naočare, kao na početku veze.

6. ČESTO IZGOVARATE: “JA ZASLUŽUJEM”
Ove reči ne treba da koristite. Rečenica: “Ja zaslužujem” implicira potražnju i veoma se razlikuje od shvatanja sopstvene vrednsoti, Kada znate da vredite i to jasno stavite do znanja partneru, inspirisaćete ga da ceni vaše kvalitete.

Rešenje: usmerite se na svoje vrednosti, saznajte šta vam je važno u vezi i naučite kako da to tražite od svog supruga/e.

Izvor: žena.blic.rs

Pogledajte još