Predlog zakona o poljoprivredi za brži razvoj sela

Vlada Srbije uputila je u skupštinsku proceduru Predlog zakona o poljoprivredi čiji osnovni ciljevi su povećanje konkurentnosti i razvoj sela. Zakon će definisati strategiju, program, osnovne ciljeve i mere agrarne politike, državne podsticaje i ustanoviti godišnji izveštaj o stanju poljoprivrede. Zakonom je predviđeno osnivanje Uprave za agrarna plaćanja, Poljoprivredne komore i Poljoprivrednog saveta.
Državni podsticaji dele se na tržišne, strukturne, podršku dohotku, kreditnu podršku i mere institucionalne podrške, a njihov obim zavisiće od područja i uslova za bavljenje poljoprivredom. Tržišni podsticaji su subvencije, izvozne subvencije, premije i regresi. Strukurni podsticaji obuhvataće podršku različitim programima, kao što su investiranje u poljoprivredu, razvoj sela, uvođenje novih standarda, unapređenje zemljišta i zaštita životne sredine. Podrška dohotku predstavlja podsticaj koji će se dodeljivati poljoprivrednicima koji jedini prihod ostvaruju od obavljanja poljoprivredne proizvodnje, kao nekomercijalna gazdinstva.
Osnivanjem Uprave za agrarna plaćanja Ministarstvo poljoprivrede uspostaviće jedinstven sistem nadzora nad ostvarivanjem prava na državne podsticaje, nji− hovom realizacijom i kontrolom. Radi sprovođenja i praćenja poljoprivredne politike zakonom se predviđa vođenje Registra poljoprivrednih gazdinstava čime će se evidentirati porodična gazdinstva, privredna društva, zemljoradničke zadruge, ustanove, škole i druge organizacije koje obavljaju poljoprivrednu proizvodnju. U obrazloženju se navodi da će zakon imati povoljan uticaj na poljoprivredne proizvođače koji će preko Nacionalnog programa imati uvid u novac kojim se vodi poljoprivredna politika, gde će ići državni podsticaji i na taj način moći da utvrde plan sopstvene proizvodnje i usmere ga ka onima koje donose najveću dobit. Rezultat treba da budu ravnomerniji i usklađeniji razvoj poljoprivrede i stabilnije cene na tržištu. (Tanjug – “Pregled”)

Pogledajte još