Vladan Lukić:Vratićemo Zvezdu na evropske visine

Fudbalski klub Crvena zvezda dobio je novog predsednika, nekadašnjeg igrača kluba Vladana Lukića. Tokom sednice upravnog odbora Lukića je izglasala većina, ali Delije nisu podržale novog vođu. 

Neposredno pred izbor između dva kandidata Dragoljuba Lekića i Vladana Lukića, predstavnik navijača Jovan Šurbatović je rekao kako Delije sugerišu da se oba člana povuku, a to je ubrzo za govornicom uradio samo Lekić:

- Delije su predložile da se ne bira novi UO, već da se izabere petočlana radna grupa koja će u kratkom roku voditi klub, a da se nakon toga organizuju novi izbori. To je za nas bilo neprihvatljivo. Lukić je sada samo pokazao da mu je privatni interes jači od interesa kluba. On je izjavio da postoji neizreciva opasnost da mi pokrademo fudbalski klub Crvena zvezda, a mene je to lično uvredilo i nateralo da mu postanem protivkandidat - rekao je Lekić.

Nakon povlačenja jednog od kandidata Nikola Latinović je za skupštinskom govornicom dao predlog da se za predsednika bira Dragiša Binić, koji ima iskustvo u prvoligaškom fudbalu, podsetivši da je Vladan Lukić vodio samo fudbalski klub Sopot. Binić je tada rekao kako o tome treba da odluče Delije i da on podržava njihov stav da je bilo rano za skupštinu, ali da će pomoći u svemu što se od njega bude tražilo.

Na skupštini je bilo prisutno 2/3 članova, od kojih je 51% podržalo Lukića, troje je bilo protiv, a ostali su bili uzdržani. Novoimenovani predsednik je četvrti po redu od odlaska Dragana Džajića, od kada su klub vodili Dragan Stojković Piksi, Toplica Spasojević i Dobrivoje Tanasijević.

Predstavnik Delija Jovan Šurbatović je nakon izbora izneo stav navijača:
- Kandidatura Lekića je bila nepoštovanje odgovornosti i ruganje u lice Zvezdašima. Sa druge strane, Lukića ne možemo da podržimo, jer nismo dobili nikakve potvrde da on i Adžić mogu da rukovode Crvenom Zvezdom. Nije dovoljno samo biti Zvezdaš, a mi po ko zna koji put slušamo iste priče. Budžet koji je Lukić ponudio nije realan, a umesto štednje imamo projekciju budžeta od 20 miliona evra. Mi ne verujemo da Zvezda u ovom trenutku može da prihoduje 20% budžeta od UEFA, a to bi značilo da igra samu završnicu u toku ove sezone, dok je prihod od sponzora projektovan na samo 11%.

Šurbatović je na kraju dodao da Delije neće biti Lukićevi protivnici, ali da će pomno pratiti rad uprave.

Uprkos neslaganjima navijača novi predsednik je izabran, kao kandidat veterana kluba:

- Čovek nekada u životu ne može da bira ulogu koju dobije. Sećam se 1999. godine i NATO agresije, kada sam bez razmišljanja raskinuo inostrani ugovor i vratio se u Sopot da branim zemlju. Drugačije nisam mogao da postupim, kada je Srbija bila u opasnosti. Sada je Zvezda u opasnosti, a dužnost svakog Zvezdaša je da pomogne i zato ne mogu da odbijem poziv. Verujem da ćemo uspeti da vratimo Zvezdu na evropske visine, a jednog dana ćemo biti ponosni što smo imali priliku da učestvujemo u novom Zvezdinom usponu. Veća čast neće biti potrebna ni meni, niti mojim saradnicima u daljoj budućnosti. Moramo da zaboravimo predrasude i poklonimo sve svoje vreme Crvenoj zvezdi - rekao je Lukić.

On je nakon uvodnog govora dodao da želi da sarađuje čak i sa onima koji su glasali protiv njega, a da će mu prvi zadatak biti da unese novac u klub.

- Mislim da smo dokazali da je Zvezda velika. Bilo je razmene teških reči i uvreda, ali na kraju smo bili jedninstveni. Čuli smo i da je Binić jednoglasno bio protiv mene, ali ga već danas očekujem na kafi. Razumem i Delije, ali na njih nikada ne mogu da gledam preko nišana.

Ono što je za sada najizvesnije je da će u narednoj sezoni tim sa klupe voditi Vladimir Petrović Pižon. Sportski direktor će biti Ivan Adžić, a pomagaće mu Nebojša Krupniković.

Novi upravni odbor brojaće 14 članova, a sedam koje je skupština izabrala su: Vladica Popović, Dragan Vuksanović, Igor Butulija, Stevan Ostojić, Stevan Stojanović, Petar Krivokuća i Dušan Maravić. Ostale članove će izabrati Lukić, a prema njegovim rečima to će biti ugledni privrednici i javne ličnosti. Novi predsednik je novinare zamolio za strpljenje o konkretnim imenima.

Katarina Stojković 
(26. maja 2009.)

Pogledajte još