Erdogan poručio: Naše strpljenje ima granice!

"Bili smo strpljivi, i dalje smo strpljivi, ali naše strpljenje ima granice", kazao je Erdogan hiljadama pristalica njegove vladajuće Partije pravde i razvoja (AK), koji su ga dočekali na aerodromu u Ankari.

"Niko ne treba da bude pesimističan i da brine. Turska je prošla mnogo toga u prošlosti, a prevazići će i ovo", kazao je Erdogan.

Njegov govor često je prekidao aplauz okupljenih koji su mahali zastavama Turske i uzvikivali "Turska je ponosna na tebe", javio je AFP.

Premijer je rekao i da je u nemirima u zemlji povređeno više od 600 policajaca.

Erdogan je nove poruke uputio samo nekoliko sati pošto je obišao druga dva turska grada, gde su ga takođe dočekale brojne pristalice.

On je u Adani demonstrante nazvao "šačicom pljačkaša" koji pale i uništavaju i poručio da će njegova partija pobediti protivnike na lokalnim izborima sledeće godine, a zatim je otputovao u Marsin, gde je održao sličan govor i otvorio nove sportske objekte.

Više desetina hiljada demonstranata izašlo je jutros na ulice Istanbula, gde su i počeli protesti koji traju već 10 dana, Ankare i Izmira, gde su palili gume i bacali petarde na policiju koja je uzvratila suzavcem.

Lokalni mediji su objavili da je veliki broj ljudi povređen u Ankari gde je policija rasterala oko 10.000 ljudi, a novi sukobi izbili su i u istanbulskom naselju Gaziju, gde živi radnička klasa, prenosi AFP.

(Izvor: Tanjug)

Pogledajte još