Protesti se nastavljaju: Vodenim topovima na demonstrante u Ankari

Na današnjim demonstracijama povređeno je najmanje dvoje ljudi, preneo je AFP.

Turski premijer Erdogan poručio je ranije u Ankari, nakon desetodnevnih antivladinih protesta koji ne jenjavaju, da strpljenje njegove vlade "ima granice".

"Bili smo strpljivi, i dalje smo strpljivi, ali naše strpljenje ima granice", kazao je Erdogan hiljadama pristalica njegove vladajuće Partije pravde i razvoja (AK), koji su ga dočekali na aerodromu u Ankari.

Premijer je rekao i da je u nemirima u zemlji povređeno više od 600 policajaca.

Erdogan je nove poruke uputio samo nekoliko sati pošto je obišao druga dva turska grada, gde su ga takođe dočekale brojne pristalice.

On je u Adani demonstrante nazvao "šačicom pljačkaša" koji pale i uništavaju i poručio da će njegova partija pobediti protivnike na lokalnim izborima sledeće godine, a zatim je otputovao u Marsin, gde je održao sličan govor i otvorio nove sportske objekte.

Anitvladini protesti širom Turske počeli su kada je policija pre 10 dana upotrebila suzavac i vodene topove kako bi rasterala demonstrante koji su protestovali zbog planova vlade da renovira centralni trg u Istanbulu i na mestu parka sa 600 stabala drveća izgradi tržni centar.

U nemirima je do sada povređeno više od 4.000 ljudi, a tri osobe su poginule u sukobima

(Izvor: Tanjug, B92)

Pogledajte još