Evro opet ispod psihološki važne granice od 1,26 dolara

Uprkos padu poslovnog poverenja u Nemačkoj, evro je juče na evropskom deviznom tržištu blago ojačao prema američkoj valuti i opet kotira ispod psihološki važne granice od 1,26 dolara. Indeks nemačke poslovne klime opao je u julu na 105,6 poena, ali je i dalje, kako navode analitičari, „robustan“, pa je to uticalo da evro zadrži i stabilan kurs prema jenu i drugim jakim valutama, izvestio je Rojters.
Većina analitičara u Londonu procenjuje da u postojećim okolnostima postoje svi izgledi da Evropska centralna banka (ECB) 3. avgusta, na narednom sastanku bančinih čelnika, usvoji odluku o novom rastu bazne kamate, što bi išlo naruku deviznim trgovcima koji preferiraju evro. ECB će, kako se najavljuje, početkom avgusta uvećati postojeću baznu interesnu stopu za 0,25, na tri procenta i tako umanjiti osetnu kamatnu razliku koja sada postoji između zone evra i SAD. Evropsko tržište akcija juče je mirno poslovalo, sa nevelikim rastom cena, posle izveštaja o kvartalnom rastu zarada nekih kompanija i pojevtinjenju nafte.
Panevropski indeks akcija FTSEurofirst 300 uvećan je minimalnih 0,22 odsto, na 1.318,37 poena i trenutno je oko šest procenata niži od rekordnog petogodišnjeg nivoa koji je zabeležen pre dve meseca. Berzanski mešetari tek bi trebalo ozbiljnije da odreaguju na smanjenje indeksa poslovne klime u Nemačkoj, tvrdi jedan broker iz Londona, uz opasku da su proteklih dana u centru pažnje poslenika na tržištu akcija u Evropi, SAD i Aziji, bili prvensteno podaci o zaradama kompanija u drugom tromesečju ove godine. (“Pregled”)

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.