Dinkić: Neće biti smanjenja plata i penzija

Ekonomske mere koje ćemo da donesemo bolne su, ali neophodne. Kada ih ne bismo primenili, finansijski rezovi prema građanima sledeće godine bili bi mnogo teži. Bolje da sada uzmemo gorak lek, nego šećernu vodicu, posle koje bismo morali da pređemo na najjače injekcije.

Ovako Mlađan Dinkić, ministar finansija i privrede, slikovito objašnjava smisao ekonomskih poteza države, koji će biti konačno dogovoreni do kraja nedelje, a u narednih mesec dana i pretočeni u rebalans budžeta.

Ekskluzivno za „Novosti“, Dinkić obelodanjuje sve nove mere Vlade Srbije, koje je gotovo potpuno usaglasio sa koalicionim partnerima - premijerom Ivicom Dačićem i prvim potpredsednikom Vlade Aleksandrom Vučićem. Paket je podeljen u tri dela:

„Prvo, smanjićemo rashode u budžetu za 40 milijardi dinara, a pritom nema smanjivanja niti zamrazavanja plata i penzija. Drugo, obavićemo strukturne reforme u narednih godinu dana u javnim preduzećima. I treće, popravićemo poslovnu klimu kroz izmenu Zakona o radu i izmenu Zakona o planiranju i izgradnji. Sve ovo mora odjednom, da bi imalo efekta.

Izvor: Novosti

Pogledajte još