Pesnik Miroslav Maksimović dobitnik nagrade Vasko Popa

BEOGRAD, 27. maja 2009. (Beta) - Dobitnik nagrade "Vasko Popa" za najbolju knjigu pesama objavljenu na srpskom u 2008. godini je pesnik Miroslav Maksimović za knjigu "77 soneta o životnim radostima i teškoćama" u izdanju Prosvete, saopštio je u sredu žiri za dodelu te nagrade.

Predsednik žirija pesnik Radomir Putnik rekao je da su se u užem izboru za nagradu našle i zbirke "Dinarski Buda" Dragoslava Dedovića, "Promašaji" Vladimira Kopicla, "Putovati u Olmo" Ota Horvata i "Glava" Ivana Rastogorca.

Član žirija Bogdan A. Popović istakao je da zbirka pesama Miroslava Maksimovića gradi svojevrsan mit o svakodnevnom životu i da pokušava da promeni rugobnu stavrnost sveta. Prema njegovim rečima, zbirka "77 soneta o životnim radostima", na neki način predstavlja rekapitualaciju svega što je Maksimović do sada napisao.

Nagrada "Vasko Popa" ustanovljena je 1995. godine u Vršcu, a dodeljuje se svake godine 29. juna, na dan rođenja tog pesnika. Nagradu dodeljuju Društvo prijatelja Vršca "Vršac lepa varoš" i Hemofarm koncern.

Pogledajte još